Testen voor veilige vloerbekleding die beantwoorden aan de eisen voor gebruik

Het Centexbel tapijtlab biedt een grote waaier aan van testen op vloerbekleding om te verzekeren dat de producten veilig zijn en beantwoorden aan de wettelijke vereisten én aan de productspecificaties van de industrie.

Centexbel is een Notified Body (# 0493) voor EN 14041 en begeleidt u bij de CE-markering volgens de EU CPR - Construction Products Regulation (Bouwproductenverordening) (305/2011).

Centexbel is ook actief in onderzoeksprojecten rond vloerbekleding en in de ontwikkeling van nieuwe product- en testnormen die rekening houden met nieuwe marktevoluties.

EN 1307

De Europese norm EN 1307:2014+A1:2016 "Textile floor coverings - Classification" specificeert de classificatievereisten van alle textiele vloerbekledingen en tapijttegels, met uitzondering van vloerkleden en lopers (zie ISO 2424) in gebruiksklassen met betrekking tot één of meer van de volgende eigenschappen: slijtage, behoud van esthetische waarde, bijkomende prestatiekenmerken en klassen voor luxebeoordeling.

Om in aanmerking te komen voor EN 1307 certificatie, wordt een textiele vloerbekleding onderworpen aan een uitgebreid testprogramma waarin zowel de technische als prestatiekenmerken worden bepaald.

De technische kenmerken worden bepaald door het meten van o.a. de totale masse, de pool massa, pool densiteit, totale dikte, pool dikte, aantal tufts en de dikte van de backing.

Prestatiekenmerken betreffen o.a. de basisvereisten zoals langdurig behoud van esthetische waarde, kleurechtheid en bijkomende vereisten zoals geschiktheid voor gebruik van bureaustoelen met zwenkwielen, gebruik op trappen, elektrische eigenschappen, thermische weerstand en slijtage.

Tapijttegels worden aan bijkomende vereisten onderworpen zoals totaal tapijt gewicht, afmetingen, variatie van grootte, rechthoekigheid en rechtheid van de randen, opkrullen, beschadiging van gesneden rand en dimensionale stabiliteit.

Classificatie volgens gebruik en intensiteit

According to levels of use and intensity

Floor coverings shall meet specific requirements according to wear and appearance retention. The minimum requirements depend on where the floor covering is used and on the intensity of use.

Brandklasse

Het brandgedrag en ontvlambaarheid van bouwmaterialen, waartoe vloerbekleding behoort, heeft een grote invloed op de snelheid waarmee een brand uitbreidt.

Hoe trager het vuur zich verspreidt, hoe meer kansen de bewoners hebben om zonder letsel te ontsnappen.

Om geclassificeerd te kunnen worden volgen de Europese normen, wordt de vloerbekleding aan twee testen onderworpen. Vaak worden vloerbekledingsmaterialen behandeld met vlamvertragers, waarvan sommige echter verboden werden wegens hun toxiciteit.

Stel uw vraag aan ons tapijtlab

Met onderstaand formulier kunt u uw vraag of prijsaanvraag indienen over testen uitgevoerd door het tapijtlab. Voor vragen die bestemd zijn voor onze andere labs, klik op "Testing" in het menu bovenaan de pagina en selecteer het gewenste testlab.

Company Address