Sinds onlineplatforms zijn uitgegroeid tot levensvatbare en kosteneffectieve alternatieven voor fysieke marketing en verkoop, bieden speelgoedbedrijven hun producten steeds vaker te koop aan via e-commerceplatforms, zoals Amazon, Bol.com en eBay.


Het coronavirus heeft de groei van deze onlineverkoop alleen maar versneld, geholpen door een robuust e-commercesysteem dat consumenten in staat stelt over te stappen van traditionele, offline winkels en  supermarkten naar online speelgoedwinkels.

Studie vindt onveilige artikelen te koop op online marktplaatsen

Meer dan 97 procent van het geteste speelgoed was illegaal in Europa, kopt Politico op 17 juni 2020.

Volgens een onderzoek dat de brancheorganisatie Toy Industries of Europe (TIE) heeft uitgevoerd, voldeed 97 procent van de 193 stuks speelgoed die via deze online-marktplaatsen werden gekocht, niet aan de veiligheidsvoorschriften van de EU. 76 procent van het op veiligheid geteste speelgoed was zelfs ronduit gevaarlijk. Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd in Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Zweden, bleek dat badspeelgoed met gevaarlijke chemische stoffen, teddyberen met scherp metaal en rammelaars met kleine afneembare onderdelen op grote schaal online verkrijgbaar waren. In de meeste gevallen was het ook onmogelijk iemand ter verantwoording te roepen; 83 procent van het gekochte speelgoed bevatte geen informatie over de verkopers.

Toy Industries of Europe (TIE) beveelt EU-beleidsmakers aan te specificeren dat onlinemarktplaatsen eveneens importeurs of distributeurs van speelgoed zijn - en hun soortgelijke verantwoordelijkheden op te leggen.

Er zijn duidelijke verantwoordelijkheden voor importeurs en distributeurs in de EU-wetgeving en de nationale wetgeving. Dit kan gebeuren door de herziening van de Blauwe Gids inzake EU-productvoorschriften en de Richtsnoeren voor artikel 4 van Verordening (EU) 2019/1020 betreffende markttoezicht op en naleving van producten.