Additive Manufacturing (AM) omvat een reeks technieken om objecten te creëren door het laag-per-laag aanbrengen van materiaal. Centexbel-VKC onderzoekt de mogelijkheden van AM of 3D printing om conventioneel geproduceerd textiel en kunststoffen te funcionaliseren en te customiseren.

Om het mogelijk te maken dat AM processen breed worden geïmplementeerd in de textiel- en kunststofverwerkende industrie, ontwikkelt Centexbel-VKC aangepaste filamenten met aangepaste, gecustomiseerde eigenschappen, zoals zachte en flexibele materialen met geleidende eigenschappen voor slim textiel.  

De Centexbel-VKC 3D Printing labs (in Kortrijk en Grâce-Hollogne) zijn ook open voor de industrie voor rapid prototyping en onderzoek.

Het Centexbel-VKC 3D platform bestaat uit 3D printers die verschillende procedures aanbieden om diverse soorten grondstoffen verwerken: synthetische filamenten, UV uithardende harsen en polymeerkorrels.

Markforged X7 voor continue vezelversterking (CFR)

markforged 3D printer

Markforged X7 3D-printer

Principe van continue vezelfabricatie (CFF):

  • De 3D printer is voorzien van twee spuitkoppen.
    • De eerste spuitkop werkt zoals in een conventioneel fused filament fabrication (FFF) proces, waarbij polymere filemanten (onyx, onyx FR and Nylon white) worden gedeponeerd om de buitenste mantel en de binnenste matrix te vormen.
    • De tweede spuitkop deponeert continue versterkingen (uit koolstof, glasvezel, kevlar en HSHT glasvezel) op elke laag

De X7 3D is een industriële composiet 3D-printer, waarmee we in een paar uur tijd Continue koolstofvezelversterkte onderdelen kunnen printen met brandwerende, chemisch bestendige, energieabsorberende, hoge resolutie, etc. eigenschappen.

Afmetingen

B: 584 mm
D: 483 mm
H: 914 mm
Gewicht: 48 kg

Opbouw Volume

W: 330 mm
D: 270 mm
H: 200 mm


Deze apparatuur is geïnstalleerd in Centexbel Grâce-Hollogne en zal voornamelijk worden gebruikt in onze composiet onderzoeksprojecten. De andere 3D-printers staan opgesteld in Kortrijk.

Fused Filament Fabrication (FFF) – Ultimaker S5

ultimaker3d

Ultimaker S5

Grondstoffen:

  • synthetische filamenten

Principe:

3D-printers op basis van FFF gebruiken een thermoplastisch filament dat met behulp van een aandrijfwiel door een verwarmde extruderkop (met een of meer extrusiemondstukken) wordt geduwd. De kop kan zowel horizontaal als verticaal worden aangedreven, waarbij één laag tegelijk wordt aangebracht, alvorens verticaal te worden bijgesteld om een nieuwe laag te beginnen.

3D Freeformer Technologie

3D freeformer

3D freeformer (Arburg)

Grondstof

  • polymeerkorrels

Principe

De ARBURG Plastic Freeforming (APF) heeft als hoofdkenmerk dat het dezelfde standaardkorrels kan verwerken die gebruikt worden voor spuitgieten, waardoor we individuele stukken en kleine batches van originele materialen kunnen produceren én massa-geproduceerde objecten kunnen personaliseren.

Het freeformer systeem is voorzien van een unit - met speciale weekmakersschroef - waarin het materiaal wordt voorbereid. Na het weekmaken volgt de vormgeving zonder mal: een hoge frequentie spuitmond spuit kleine kunststofdruppeltjes die zeer nauwkeurig worden aangebracht door middel van een bewegende transportplaat. Dit procedé kan ook toegepast worden voor onderdelen die uit verschillende delen bestaan.