Additive Manufacturing (AM) omvat een reeks technieken om objecten te creëren door het laag-per-laag aanbrengen van materiaal. Centexbel-VKC onderzoekt de mogelijkheden van AM of 3D printing om conventioneel geproduceerd textiel en kunststoffen te funcionaliseren en te customiseren.

Om het mogelijk te maken dat AM processen breed worden geïmplementeerd in de textiel- en kunststofverwerkende industrie, ontwikkelt Centexbel-VKC aangepaste filamenten met aangepaste, gecustomiseerde eigenschappen, zoals zachte en flexibele materialen met geleidende eigenschappen voor slim textiel.  

Het Centexbel-VKC 3D Printing lab (in Kortrijk) is ook open voor de industrie voor rapid prototyping en onderzoek.

Het Centexbel-VKC 3D platform bestaat uit drie 3D printers die drie verschillende procedures aanbieden die drie verschillende soorten grondstoffen verwerken: synthetische filamenten, UV uithardende harsen en polymeerkorrels.

Fused Deposition Modelling (FDM) - Felix Pro 1

Fused Deposition Modelling (FDM) - Felix Pro 1

Felix Pro 1 : Fused Deposition Modelling (FDM)

Grondstof:

  • synthetische filamenten

Principe:

Het synthetische materiaal wordt gesmolten en gedeponeerd op een platform via een spuitmond extruder. Door de extruder en/of het platform te bewegen wordt de beoogde vorm laag-per-laag opgebouwd door het stollen van elke laag van aangebracht vloeibaar materiaal.

Polyjet technology - Objet24 (Stratasys)

Objet24 (Stratasys) 3D printer

Objet24 (Stratasys)

Grondstof

  • UV uithardend hars

Principe

Minuscule polymeerdruppels worden verstoven - laag per laag - op het platform. Elke laag wordt onmiddellijk uitgehard via UV licht zodat de hechting op de andere lagen wordt verzekerd. Synthetische steunen kunnen de objecten stutten tijdens dit proces.

3D Freeformer Technologie

3D freeformer

3D freeformer (Arburg)

Grondstof

  • polymeerkorrels

Principe

De ARBURG Plastic Freeforming (APF) heeft als hoofdkenmerk dat het dezelfde standaardkorrels kan verwerken die gebruikt worden voor spuitgieten, waardoor we individuele stukken en kleine batches van originele materialen kunnen produceren én massa-geproduceerde objecten kunnen personaliseren.

Het freeformer systeem is voorzien van een unit - met speciale weekmakersschroef - waarin het materiaal wordt voorbereid. Na het weekmaken volgt de vormgeving zonder mal: een hoge frequentie spuitmond spuit kleine kunststofdruppeltjes die zeer nauwkeurig worden aangebracht door middel van een bewegende transportplaat. Dit procedé kan ook toegepast worden voor onderdelen die uit verschillende delen bestaan.