Het textiel technologieplatform is een innovatielab dat open staat voor bedrijven die producten willen ontwikkelen die een antwoord bieden op de veeleisende (product) criteria en die graag willen inspelen op commerciële buitenkansen in nichemarkten voor technisch textiel (energie, luchtvaart, medische hulpmiddelen).

In de geglobaliseerde economie hebben de Belgische en Europese textielproducenten zich losgerukt van de twee traditionele sectoren (kleding en meubelstoffen) en zijn zich steeds meer gaan toeleggen op zeer specifieke producten voor technische toepassingen die een aangepast productieproces, nieuwe materialen en expertise vereisen.

Hoog-performante vezels zoals koolstof- en basaltvezels, glasvezels en natuurlijke vezels (vlas, hennep) kunnen worden verwerkt in composieten. De matrix die de vezels consolideert kan uit thermohardende of thermoplastiche - al dan niet biogebaseerde vezels - bestaan.

Breien

Knitting of tiny medical devives

Breien van zeer kleine medische textielhulpmiddelen

De Centexbel breimachines worden vooral gebruikt voor de productie van zeer bijzondere objecten, met inbegrip van slim/elektronisch textiel, gebreide composietversterkingen en breisels voor medische of andere hoogtechnologische toepassingen in het kader van O&O projecten.

Knitted composite reinforcement

Breisel als versterking voor composiet

knitwear reinforced composite-before and after

Composiet versterkt met rondbreisel

knitted smart t-shirt

Slim t-shirt met gebreide geleidende vezels

Vlechten

braiding at Grâce-Hollogne

3D Multilayer interlock braiding machine

Kenmerken

 • meerlagig vlechten: 4 interlocked lagen, elke laag wordt gemaakt vanuit 65 bobijnen (256 in totaal)
 • Complexe 3D vlechtvormen
 • afmetingen: 3640 x 3496 x 3640 mm

Geschikt voor alle technische vezels (koolstof-, glas-, metaalvezels, polyethyleen HD,…) die worden toegepast in composieten

De belangrijkste voordelen van deze technologie:

 • weerstand tegen delamineren: de meerlagige structuur versterkt het composietmateriaal
 • productie in de eind-vorm
 • vermindering van het aantal productiestappen
 • grotere reproduceerbaarheid

Deze machine is in staat zeer uiteenlopende producten te maken, van producten van het type stent (met een diameter van enkele 10 tallen mm diameter) tot stukken met een diameter van 400 à 500mm.

flax braided composite reinforcement

Vlechtvorm uit vlas als versterking voor composieten

3D vlechten voor hoogwaardige composieten

Vezelversterkte composietmaterialen worden ontwikkeld en toegepast in vele industrietakken (luchtvaart, transport en marine) omwille van hun lichtgewicht en zeer goede prestaties, als vervangen of aanvulling op metaallegeringen.

Conventioneel gelamineerde composietmaterialen worden vooral toegepast in structuren dankzij hun specifieke stijfheid, sterkte en weerstand tegen materiaalmoeheid. Maar de discontinue vezelstructuur maakt hen minder interessant in toepassingen waarin hoge eisen worden gesteld aan hun impactweerstand. Voor deze toepassingen komen composieten op basis van (3D) gevlochten structuren in aanmerking die bovendien economisch kunnen worden geproduceerd.

Dankzij de vezeldistributie wordt interlaminaire breuk drastisch verminderd. Deze versterking draagt bij tot een verbetering van de weerstand tegen beschadiging en impact.

Weven

2D & 3D weefmachine QS-4-500 Dobby

Technisch textiel en complexe meerlagige weefsels voor composietversterking

 • Ontwikkeling van nieuwe nog lichtere en resistentere 3D-vormige versterkingsweefsels voor composieten.  
 • Speciaal ontwerp voor de productie van weefsels met een beperkte breedte, geschikt voor het aanmaken van prototypes van nieuwe structuren of voor het testenn van verschillende materialen. 
 • Interessant voor industriëlen die nieuwe weefselstructuren wensen te ontwikkelen of die nieuwe materialen willen uitproberen. 

In het kader van het MACOBIO (FEDER) project, exploreren wij het gebruik van natuurlijke en biogebaseerde vezelmaterialen op dit weefgetouw. De versterkingen die we maken worden geconsolideerd in een composiet waarvan we vervolgens de prestaties karakteriseren.

Q matix weaving mill

2D en 3D weefmachine

Kenmerken:

 • Werkbreedt: max 500 mm
 • Dubbele inslag (negatieve klem) – mogelijkheid tot het monteren van 4 inslagklemmen
 • Dobby systeem met schachtopening tot 300 mm
 • Uitgerust met 8 weeframen, met uitbreidingsmogelijkheid tot 24
 • Parallelle beweging van de kam tijdens het aanslaan
 • De kettingdraden kunnen zowel worden aangeleverd via een set van twee kettingbomen als via een bobijnrek met 500 posities
twill weave 100% flax

100% vlas keperweefsel voor composietversterking (Macobio project)

hybrid PLA/Flax for composites

Hybride weefsel flax/PLA voor composietversterking (Macobio project)

Borduren

Mixed head borduurmachine

Via de borduurtechniek kunnen we vezels in alle richtingen aanbrengen waardoor we de eigenschappen van een composietversterking kunnen aanpassen aan de vereisten van de toepassing. 

Borduurproces

 • grote designvrijheid voor speciale textielstructuren dankzij het aanbrengen van garens uit allerlei soorten materialen en in alle richtingen
 • ontwerp van textielgeïntegreerde sensors met quasi oneindelijke vormvariaties
 • ontwerp van complexe versterkingstructuren voor composietmaterialen
technical drawing of embroidery machine

Mixed head embroidery machine - sketch

tajima embroidery machine

De borduurmachine vervolledigt het Centexbel textielplatform in Grâce-Hollogne

detail of the heads

Detail van de borduurkoppen