De O&O activiteiten van Centexbel-VKC ondersteunen de textielbedrijven, de kunststofverwerkende en aanverwante bedrijven met de uitdrukkelijke bedoeling om de innovatiekracht van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) te versterken en de industrie te begeleiden naar een duurzame toekomst. Als onderzoeksinstelling, opgericht door en voor de industrie, initiëren we en nemen we deel aan collectieve - door verschillende overheden gefinancierde -onderzoeksprojecten en marktgerichte contractprojecten. 

Om een volledige onafhankelijkheid te waarborgen en belangenvermenging te vermijden, sluiten wij elke vorm van productontwikkeling uit in die gebieden die vallen onder de CE certificatiescope waarvoor we zijn geaccrediteerd.

Samen met Flanders Make, hebben we de ontwikkeling opgestart voor een online portaal voor spuitgieten.

SmartMultiDress a pour objectif de concevoir un pansement novateur destiné au traitement des brûlures. Ce pansement repose sur un composite multifonctionnel qui combine des propriétés antibactériennes activées par la lumière visible, une surface anti-adhérente, une composition non toxique et qui ne contribue pas au développement de résistance bactérienne.

Advancing Sustainable Textiles in the Circular Economy through Innovative Extended Producer Responsibility Schemes

Innovative interoperable solutions and best practices for implementation and harmonisation of EPR schemes

The AlchemiSSts project will demonstrate the applicability of the Safe by Design (SSbD) framework to the development and implementation of safer and more sustainable alternatives to surfactants, plasticisers and flame retardants, which are present in everyday products and pose a high risk to human health and the environment and are therefore considered as Substances of Very High Concern (SVHC).

In overeenstemming met de Europese Green Deal, wil CIRCOPLAST methodes ontwikkelen om broomhoudende brandvertragers uit verschillende kunststoffen te verwijderen, om zo de recycling van de polymeren te makkelijker te maken. Deze materialen zijn afkomstig van bouw/sloopterreinen en elektronisch afval waarvoor nog geen recyclingtraject is vastgesteld. De algemene doelstelling is het ondersteunen van bedrijven in hun overgang naar een circulaire economie.

Het doel van het SeaBioMat-project is om bedrijven die actief zijn in de maritieme industrie te helpen bij de overgang van producten op oliebasis naar producten die zijn afgeleid van biologische bronnen en/of biologisch afbreekbare materialen, om zo hun impact op het milieu en het klimaat te verminderen. Het doel is om materialen te ontwikkelen, hun eigenschappen te beoordelen en hun duurzaamheid en milieu-impact te analyseren.

Elast2Sustain richt zich op het ontwikkelen van nieuwe duurzame TPE via verschillende routes. We zullen onderzoeken of mechanische of chemische recycling kan worden gebruikt om bouwstenen te verkrijgen die opnieuw kunnen worden gebruikt als grondstoffen. Twee verschillende chemische recyclingtechnieken (pyrolyse en chemische depolymerisatie) zullen worden onderzocht. Daarnaast zullen we nieuwe biogebaseerde TPE ontwikkelen met CO2 als bouwsteen.

Dit unieke microfluïdische platform zal de micro-omgeving van natuurlijke weefsels nabootsen, waardoor er minder proefdieren nodig zijn voor in-vivotests.

Nu energie-efficiëntie een wereldwijde prioriteit is geworden, moet het gebouw van de toekomst worden ontworpen met het oog op duurzame ontwikkeling en recycling.