Met de steun van

Vlaio nieuw 2022

Dit project wil proactief reageren op het groeiende probleem van antibioticaresistentie door voor 3 soorten materialen innovatieve technologische oplossingen te ontwikkelen om bacteriële infecties en de ontwikkeling van persistente vormen te bestrijden.

De doelstellingen van het AntiRési-project zijn daarom

  1. Technologische en alternatieve innovaties voorstellen: het doel zal zijn om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om antibioticaresistentie te bestrijden, rekening houdend met sociaaleconomische en gezondheidskwesties, evenals kosten- en duurzaamheidsbeperkingen.
  2. Diversificatie van antibacteriële oplossingen: het project zal proberen het arsenaal aan oplossingen te verbreden door verschillende antibacteriële methoden en werkingsmechanismen te onderzoeken.
  3. Het beheersen van nieuwe processen: operators zullen de ontwikkeling van effectieve productieprocessen en implementatie voor nieuwe oplossingen bestuderen.
  4. Verspreiding van innovatieve methoden onder sociale spelers: AntiRési zal innovatieve methoden voorstellen aan maatschappelijke spelers, waaronder bedrijven, gezondheidsinstellingen en overheden, om de dreiging van antibioticaresistentie het hoofd te bieden.
logo AntiRési.png

 

Dit project omvat drie activiteiten:

  1. Een specifieke casestudy gebaseerd op drie soorten materialen: keramiek, metalen en polymeren/weefsels. Deze casestudies zullen leiden tot de creatie van effectieve antibacteriële oppervlakken, wat nieuwe perspectieven opent in verschillende toepassingen. Gedurende de 4 jaar van het project zal de ontwikkeling van specifieke gevallen van materialen met verbeterde eigenschappen, geproduceerd door bedrijven in de regio (en op de markt gebracht in de regio en op grotere schaal op de Europese en internationale markten) leiden tot complete en gekwalificeerde systemen (TRL 8).
  2. Het opzetten van een expertisenetwerk, bestaande uit de uitvoerders van het project, dat samenwerking en het delen van kennis zal bevorderen om de ontwikkeling van antimicrobiële oplossingen te versnellen.
  3. De ontwikkeling van een methodologische gids die, per activiteitensector, de beste praktijken zal beschrijven voor het ontwerp, de productie en het gebruik van oplossingen om de antibacteriële eigenschappen te verbeteren. Deze gids zal beschikbaar worden gesteld aan economische en sociale spelers om hen te helpen deze nieuwe technologieën in te voeren.

Rol van Centexbel

Centexbel zal textiel functionaliseren door er antimicrobiële stoffen in te verwerken die door onze projectpartners worden geleverd.

Dit wordt bereikt door verschillende technieken toe te passen: opvullen, coaten en (in mindere mate) garenextrusie.

De antimicrobiële textielmaterialen die met deze methodes geproduceerd worden, zullen vervolgens geanalyseerd worden met behulp van microscopie, samen met beoordelingen van hun sterkte, slijtvastheid, comfort en, belangrijk, hun antimicrobiële doeltreffendheid.

Consortium

Om de uitdagingen aan te gaan, was het nodig om een consortium van partners te vormen dat de hele waardeketen omvat, inclusief academische eenheden, onderzoekscentra en concurrentieclusters die actief zijn in zowel materialen als gezondheidswetenschappen. Het is dankzij het INTERREG-kader dat alle projectdeelnemers hun complementaire vaardigheden en expertise hebben kunnen gebruiken om AntiRési te ontwikkelen.

AntiRési onderscheidt zich door de technologische innovaties die het voorstelt, waarbij verschillende benaderingen worden verkend, zoals de dotering van materialen, de depositie van ZnO-achtige lagen, hydrogels en coatings gefunctionaliseerd door fagen of bacteriolysinen, depositie door middel van de solgelmethode, enz. Deze methoden bieden verschillende opties voor de ontwikkeling van nieuwe materialen. Deze methoden bieden een verscheidenheid aan opties voor het creëren van antibacteriële oppervlakken, waardoor een aanzienlijke diversificatie van de beschikbare oplossingen mogelijk wordt. De implementatie van het Network of Excellence en het opstellen van de methodologische gids zullen nodig zijn om de ontwikkelde oplossingen te promoten.

We kunnen besluiten dat het AntiRési-project een proactief en innovatief antwoord biedt op het probleem van antibioticaresistentie, door een grensoverschrijdende aanpak op te zetten die operatoren in het FWVL-gebied samenbrengt om effectieve, duurzame en economisch haalbare antibacteriële oplossingen te ontwikkelen. Dit project zal helpen om de onderzoeks- en innovatiecapaciteiten van het gebied te versterken en de economische groei te ondersteunen en tegelijkertijd de volksgezondheid te verbeteren.

AntiRési Projectpartners

Belgian Ceramic Research Centre (project coördinator)


  • University of Reims Champagne-Ardenne 
  • CRITT Matériaux Innovation
  • Université Polytechnique Hauts-de-France
  • CERGroupe
  • Euramaterials
  • University of Mons
  • Centexbel

Financiering

Totaal budget: € 3.480.961,89

waarvan 60% gefinancierd werd: € 2.088.577,10

interreg france wallonie vlaanderen 2024