Met de toename van chronische ziekten, kanker en trauma groeit de behoefte aan therapeutische oplossingen voor weefselreconstructie aanzienlijk. De geproduceerde hulpmiddelen moeten echter een groot aantal testen ondergaan om gevalideerd te worden, waaronder in vivo testen op dieren.
De uitdaging van dit project is om het aantal in vivo testen te verminderen door een innovatief microfluïdisch platform te ontwerpen voor de ontwikkeling en evaluatie van medische hulpmiddelen voor weefselreconstructie.
Deze 'orgaan-op-een-chip' benadering is een echte technologische doorbraak.

MICROPLAITE zal leiden tot een geïntegreerd platform dat celkweek op nieuwe groeimedia en de validatie daarvan mogelijk maakt. Speciale microfluïdische bioreactoren zullen celculturen ondersteunen door de micro-omgeving van natuurlijke weefsels na te bootsen en cellen op een gecontroleerde manier te voorzien van voedingsstoffen, zuurstof en andere elementen.
Het resultaat van het project is de miniaturisatie van een origineel, krachtig groei- en analyse-instrument, dat een aanzienlijke toename in verwerkingscapaciteit en precisie biedt voor therapeutische celregeneratieoplossingen. Het is de bedoeling dat het systeem veel breder gebruikt gaat worden dan in conventionele celgroeiprotocollen.
Rol van Centexbel
Centexbel zal zich voornamelijk toeleggen op de productie van elektrogesponnen membranen. Deze membranen zullen geproduceerd worden op basis van verschillende polymeren zoals alginaat, PEO, chitosan, collageen of PCL. Naast het variëren van de polymeren zullen ook multicomposietstructuren (associatie van verschillende polymeren, in blends of in multilagen) worden geproduceerd. Naast het gebruik van verschillende polymeren zullen we ook structuren maken met verschillende porositeiten door gebruik te maken van honingraatcollectoren, evenals structuren met een bepaalde oriëntatie van elektrosponnen draden. Dit alles zal ons in staat stellen om het microfluïdisch systeem zo breed mogelijk te valideren.
Consortium

Projectleider
- Sirris
Research partners
- Centexbel
- Ensait, Université de Lille
- Eurosanté
- KULeuven
- UMONS
- Université de Reims
Financiering

Totaal budget: € 2.846.917
EFRO steun: € 1.488.479