Uitdaging

Volgens E. Beckung (Probability of walking in children with cerebral palsy in Europe-2008) kan 54% van de kinderen die werden getroffen door een hersenverlamming (cerebrale parese - CP) lopen zonder hulpmiddelen,16% van de patiënten hebben nood aan hulpmiddelen en 30% is niet in staat te lopen aan de leeftijd van vijf jaar. Met andere woorden, 46% van de CP patiënten kunnen worden geholpen met innovatieve technologieën, zoals exoskeletten.

Doelstellingen

MOTION gaat twee uitdagingen aan:

  1. bevorderen van de ontwikkeling, validatie en adoptie van bionische revalidatietechnologie voor kinderen met een neurologische aandoening om hun levenskwaliteit te verhogen
  2. creëren van een grensoverschrijdend netwerk voor de transfer van deze revalidatietechnologie en verwante kennis uit onderzoek en praktijk door het linken van industrie, gezondheidswerkers en gebruikers om in interactie te treden met beleidsmakers voor het opzetten van een ondersteunend kader
Centexbel ontwikkelt slim kledingstuk voor kinderen met cerebrale parese

Verwachte resultaten

Geavanceerde ontwikkeling en validatie van bionische revalidatietechnologie voor kinderen met een neurologische aandoening : 

  • autonoom en secuur exoskelet voor de onderste ledematen van kinderen
  • een aantrekkelijk, comfortabel en functioneel slim kledingstuk dat geschikt is voor kinderen en de sensoren integreert. 
  • statistische analyse van de fysiologische en biomechanische metingen voor de artsen en wetenschappers
  • basistechnologie voor toepassingen op andere aandoeningen van de onderste ledematen zoals dwarslaesie
motion banner
pictogram 2 seas technological innovation

Exoskeletten zijn bijzonder ingewikkelde machines vooral omdat ze in interactie met de patiënt moet werken. Daarom zijn een complex mechanisch design en ingewikkelde algoritmen nodig. Dit betekent dat experts met heel verschillende achtergronden, van mechanische ontwerpers en ingenieurs gespecialiseerd in controle-algoritmen tot fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers moeten samenwerken om een succesvol exoskelet te kunnen bouwen en testen.

Cross-border approach

De regio van de 2 zeeën huisvest een complexe cluster aan experts, competenties en structuren:

logo 2 zeeën

Project financing

Project budget : 7 476 119 €

EFRO : 4 431 376 € (59%)

partners motion project
Hermesfonds

Co-financed by Hermesfonds