Polyolefinen (PO) zijn een klasse kunststoffen die worden gebruikt in tal van toepassingen, van verpakkingsfolies tot textielstoffen. Ondanks hun voordelen (zoals lage kosten en chemische weerstand), leidt hun hydrofobe aard tot een slechte hechting van watergedragen coatings, zoals verven, kleurstoffen en inkten. De adhesie kan worden verbeterd door de PO-substraten te coaten met olie-gebaseerde adhesiepromotoren.

In lijn met de Europese strategie voor de transitie naar een circulaire bio-economie, heeft het PEBIOTE project tot doel nieuwe biogebaseerde adhesiepromotoren te ontwikkelen met behulp van ankerpeptiden. 

  • Identificatie van een verscheidenheid aan ankerpeptiden met een sterke binding aan verschillende substraten
  • Engineering van de geselecteerde peptiden om de adhesie te verbeteren
  • Bepaling van de biogebaseerde coatingformules (inclusief inkten en verven) met de meest veelbelovende ankerpeptiden aangebracht op plastic films en textielweefsels
  • Analyse van de eigenschappen zoals adhesiesterkte, en wicking vermogen van de gecoate substraten
  • Huidirritatietests om te voldoen aan de reglementaire vereisten 
pebiote objectives

PO voor textielweefsels met nieuwe functionaliteiten

Naast de slechte hechting van watergedragen coatings op hydrofoob PO, hebben materialen (vooral textielweefsels) gemaakt van PO verschillende nadelen, zoals een slechte vochtregulatie en een lage UV-bestendigheid.

PEBIOTE zal deze problemen aanpakken door functionele PO's te ontwikkelen met antimicrobiële activiteit, UV-bescherming en vochtregulering. Deze doelstellingen zullen bereikt worden door het toepassen van nieuwe bio-gebaseerde coating oplossingen gebaseerd op gefunctionaliseerde ankerpeptiden. De functionele peptiden zullen ontwikkeld worden door de ankerpeptiden te koppelen aan biogebaseerde additieven verkregen uit lignocellulosecomponenten (cellulose en lignine) en chitine. PO's die gecoat zijn met ankerpeptiden gekoppeld aan cellulose-microvezels zullen hydrofiel worden, terwijl peptiden gekoppeld aan chitinemicrovezels het oppervlak antimicrobieel zullen maken en peptiden gecombineerd met lignine-nanopartikels de UV-bestendigheid van PO's zullen verbeteren. 

Transitie naar koolstofneutraliteit door het gebruik van niet-toxische hernieuwbare materialen

Dankzij de multidisciplinaire aanpak zal het PEBIOTE-project bijdragen tot een grotere efficiëntie van biogebaseerde waardeketens en nieuwe waardeketens in de biogebaseerde economie tot stand brengen. Bovendien zullen de onderzoeksactiviteiten leiden tot nieuwe kansen voor bedrijven en de betrokken kmo's stimuleren en helpen bij hun overgang naar een circulaire bio-economie.

Consortium

Coordinator:

  • Celabor (BE)

Research partners:

  • Centexbel (BE)
  • DWI - Leibniz-Institut für Interaktive Materialien (DE)
  • RWTH Aachen (DE)