Het Tech4Fab-Cross S3-project bevindt zich op het kruispunt van belangrijke uitdagingen voor de industrie. De belangrijkste uitdaging is om waardeketens opnieuw uit te vinden door ze veerkrachtiger en flexibeler te maken.

Deze noodzaak, die centraal staat in de “Made in Europe” strategie, wordt versterkt door de kwetsbaarheden die onlangs zijn blootgelegd in de slijp-, smeed-, gieterij-, transport- en energiesectoren, die de belangrijkste begunstigden van het project zullen zijn.

Doelstellingen en strategieën

De Tech4Fab-Cross S3 operators CRIBC, Materia Nova, Sirris, CRITT MI, UPHF, Platinium 3D, de Ecole Centrale de Lille, Centexbel en het CNRS stellen voor om de uitdagingen aan te gaan die zich voordoen in deze verschillende productiesectoren door hun expertise en hun technische platforms te bundelen, bieden ze een originele reeks technologieën aan en promoten ze deze binnen een grensoverschrijdende technologiecluster van hoog niveau. Ze zorgen voor de maturiteit van technologische bouwstenen die ontwikkeld zijn door de operatoren van het platform en die zich momenteel op een TRL-niveau van 3 tot 4 bevinden.

De samenvoeging van deze bouwstenen zal de opkomst van meer wendbare en veerkrachtige productieprocessen en/of nieuwe producten mogelijk maken, die een optimaal antwoord zullen bieden op de specifieke use cases die bedrijven in het gebied aan de projectoperatoren hebben voorgelegd. 

Thema's en Demonstratoren

De O&O-activiteiten zullen draaien rond 7 onderzoeksdemonstratiemodellen verspreid over 4 thema's die erop gericht zijn om de gebruikelijke grenzen van additieve productie te overschrijden, namelijk:

Thema 1: Verbetering van de fabricagesnelheid / productiekosten

  • OD1: Fabricage van snijgereedschappen uit carbiden via een sterk parallel hybride proces van pelletextrusie en verspaning
  • OD2: "Freeform" additieve fabricage van architecturale keramische dragers voor thermisch beheer en het ontwerp van chemische reactoren en filters 

Thema 2: Verbetering van het oppervlak van complexe onderdelen

  • OD3: Verbetering van de bekwaamheid van "low run" mallen voor strenge en/of veeleisende injectietoepassingen op het gebied van oppervlakteconditie
  • OD4: Ontwerp van gereedschappen door additieve fabricage met integratie van conformal cooling en traliewerkstructuren, evenals het functionaliseren van oppervlakken door dikke DED-afzetting

Thema 3: Verhoging van de productefficiëntie door de integratie van nieuwe functionaliteiten

  • OD5: 3D-printen van multifunctionele onderdelen in verband met elektrische en elektromagnetische velden (actuatoren-sensoren)

Thema 4: Verbetering van de circulariteit in additieve processen en optimalisatie van de bijbehorende grondstoffen

  • OD6: Verbetering van de circulariteit van additieve fabricageprocessen door het hergebruik van gerecycleerde materialen
  • OD7: Geavanceerde oppervlaktebehandelingen voor additieve grondstoffen

Tech4Fab-Cross S3 positioneert zich dus als een grensoverschrijdend samenwerkingsinitiatief van formaat in de sector van geavanceerde productie. De technologiepool zal functioneren als een integratief platform, dat de middelen en vaardigheden van de operators aggregeert om de traditionele kloof tussen academisch onderzoek en industriële toepassingen effectief te dichten.

De OD's van het project zijn niet zomaar experimenten; ze vormen strenge testbanken voor opkomende technologieën, die ze van een conceptueel volwassenheidsniveau naar een veel geavanceerder stadium brengen, aangepast aan industriële behoeften (TRL 7/8). 

Deze demonstratoren vertegenwoordigen zowel etalages voor technologische vooruitgang als kansen voor bedrijven in het impactgebied, met name het MKB. Ze zijn tastbare voorbeelden van hoe innovaties kunnen worden aangepast en geïntegreerd in bestaande productieprocessen, waardoor significante verbeteringen worden bereikt op het gebied van efficiëntie, kosten en duurzaamheid. Bijvoorbeeld, het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen, de implementatie van 'lage capex' processen of technologieën voor snelle en gedecarboniseerde dichtheidsverhoging zijn innovaties die direct inspelen op de huidige vereisten van productiviteit, duurzaamheid en milieuresponsiviteit.

In deze context krijgt de grensoverschrijdende dimensie van Tech4Fab-Cross S3 al zijn belang. Het biedt een uniek kader voor interdisciplinaire synergie, waardoor het delen van technische platforms en gespecialiseerde expertise mogelijk wordt. Deze opzet maakt het mogelijk om een kritische massa aan technologische ontwikkelingen en productinnovaties.

Door actieve ondersteuning te genieten van talrijke geassocieerde operators (CCI Grand Lille Hautsde-France, Pôle Mecatech, Team2, Flam3D, A6K, SATT Nord) en door zijn integratie in het CROSS S3-domeinproject, positioneert het Tech4Fab-initiatief zich als een katalysator voor de adoptie van geavanceerde fabricagetechnologieën die bijdragen aan het versterken van de veerkracht en duurzaamheid van het industriële ecosysteem in het impactgebied.

Projectpartners

partners tech4fab

Projectleider

BCRC: Belgian Ceramic Research Centre

Projectpartners

PLATINIUM 3D, Polytechnic University of Hauts-De-France, CRITT Matériaux Innovation, Materia Nova, Sirris, Centrale Lille, National Center for Scientific Research, Centexbel

Geassocieerde partners

Chambre de Commerce et d'Industrie Grand Lille - Hauts-de-France, Pôle Mecatech, TEAM2, Strategisch Initiatief Materialen vzw, afdeling Flam3D, A6K, Société d'Accélération du Transfert de Technologie du Nord
 

Projectfinanciering

interreg france wallonie vlaanderen 2024

Totaal budget

3.551.668,67 €


EFRO funding

2.131.001,17 €


Het TECH4FAB project maakt deel uit van de CrossS3 project portfolio.