Aanvrager: CALCUTTA
Uitvinder: Carine THIENPONT
Aanvraagnummer Octrooi: WO2022/175882  A1

Het probleem

Een opgerold tapijt is volumineus, zwaar, lang, en daarom bijna onmogelijk te hanteren door een enkele pakketbezorger. De langwerpige vorm maakt het moeilijk om een opgerold tapijt tussen alle andere pakjes in een bestelwagen te schikken. Bijgevolg is de onlineverkoop van een tapijt praktisch niet haalbaar, omdat daarvoor een gespecialiseerde leveringsdienst nodig is.

Ook opslag is een probleem. Als een tapijt eenmaal in een kamer is gelegd, wordt het pas vervangen als het versleten is. Het is moeilijk om tapijt tijdelijk of langdurig te vervangen door een ander tapijt om zo de look van de kamerinrichting te veranderen.

Een traditioneel tapijt is bovendien moeilijk schoon te maken. Het kan worden gestofzuigd of gereinigd met een schoonmaakmiddel, maar slechts aan één kant. Omdat het lang duurt om te drogen, bestaat het risico op vochtschade aan het tapijt.

Een opvouwbaar tapijt zou veel van de hierboven genoemde nadelen kunnen oplossen.

De oplossing

De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een opvouwbaar tapijt voor woon-, kantoor- en commerciële gebouwen en bestaat uit een plat geweven weefsel.

Het grote voordeel van een dergelijk tapijt is dat het plat geweven weefsel bestaat uit twee groepen drijvers (drijvende garens). Door hun beperkte lengte zorgen de drijvers uit de eerste groep voor een sterk en stevig weefsel. Door hun langere lengte zorgen de drijvers van de tweede groep voor een soepel en vouwbaar weefsel. Omdat het plat geweven weefsel bestaat uit drijvers uit de eerste groep en drijvers uit de tweede groep, wordt een opvouwbaar tapijt verkregen dat zowel stevig en vormvast is, als voldoende flexibel om opvouwbaar te zijn.

Een specifieke voorkeursvorm van de uitvinding heeft betrekking op een toestel. Volgens deze voorkeursvorm worden de randen van het vouwbare tapijt gevormd door kettinggarens en inslaggarens aan deze randen samen te smelten. Traditioneel worden de randen van een tapijt overlocked. Overlocken is het aanbrengen van een rand door middel van een garen. Een andere mogelijkheid is dat de randen van een tapijt worden omgevouwen en aan elkaar worden genaaid. In beide gevallen wordt een stijve rand verkregen die het vouwen van het tapijt belemmert. Doordat de randen van het vouwbare tapijt worden gevormd door scheringgarens en inslaggarens aan de genoemde randen samen te smelten, worden zeer dunne randen verkregen, die in wezen niet dikker zijn dan het plat geweven weefsel van het vouwbare tapijt en die het vouwen van het tapijt niet belemmeren. Het voordeel is ook dat door het samensmelten van de kettingdraden en inslagdraden aan de genoemde randen, wordt voorkomen dat het vouwtapijt aan de randen gaat rafelen.

Het is ook voordelig dat de randen van het vouwtapijt niet rafelen wanneer het tapijt in een wasmachine wordt gewassen.

De onderhavige uitvinding heeft ook betrekking op een methode. Deze methode heeft onder meer het voordeel dat door het weven en snijden van een plat geweven weefsel een vouwbaar tapijt met een laag gewicht wordt verkregen, dat niet onderhevig is aan slijtage of breuk, en dat vormvast is. Voordeel is ook dat de methode geen zichtbare vouwlijnen in het vouwbare tapijt introduceert.

Tenslotte heeft de uitvinding betrekking op een gebruik. Dit gebruik resulteert in voordelige op maat gemaakte tapijten. De op maat gemaakte tapijten kunnen op bestelling op maat worden gesneden uit een plat geweven stof en worden afgewerkt met een specifieke print volgens de wensen van een klant, waarna de op maat gemaakte tapijten worden gevouwen, verpakt in een doos, en door een pakketdienst bij de klant worden afgeleverd. 

Dit maakt het praktisch haalbaar om een op maat gemaakt tapijt online aan te bieden en op korte termijn te leveren. Indien een andere aankleding van een ruimte gewenst is, tijdelijk of voor langere tijd, kan het op maat gemaakte tapijt terug in de doos worden gedaan en worden opgeslagen. Een bijkomend voordeel is dat het tapijt kan worden opgevouwen en in de wasmachine kan worden gewassen.