3D printen, ook wel additive manufacturing genoemd, nam de laatste jaren een hoge vlucht. Er bestaan heel wat 3D printtechnologieën zoals Fused Deposition Modeling (FDM), Digital Light Processing (DLP) en jetting. Dankzij deze technologieën kunnen allerhande producten geprint worden en is (dure en minder duurzame) assemblage niet meer nodig. Voor 3D printen is op de vrije markt echter slechts een beperkt aantal polymere printmaterialen beschikbaar. Een innovatieve doorontwikkeling van deze materialen dringt zich op. De behoefte aan biogebaseerde polymeren – als duurzame variant – is groot.

Het interreg project ‘Accelerate³’ brengt de specifieke expertise uit Nederlands Limburg en West-Vlaanderen samen zodat de nodige kennis en testinfrastructuur structureel gebundeld kan worden. Beide regio’s staan in voor deze sector en kennen een gelijkaardig economisch weefsel dat voor het merendeel bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen. Daarnaast worden ze met soortgelijke uitdagingen geconfronteerd en zijn ze in eenzelfde inhoudelijk domein actief, met complementaire specialisaties.

De grensoverschrijdende samenwerking tussen West-Vlaanderen en (Nederlands) Limburg biedt dan ook de ideale gelegenheid om kennis, infrastructuur en netwerk in beide regio’s gevoelig uit te breiden en KMO’s binnen de regio’s te stimuleren naar innovatieve groei. In het project wordt geïnvesteerd in 3D print- en karakterisatie-apparatuur om nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken.

Project website

Investeringen

Centexbel-VKC investeerde in de Arburg Freeformer technologie voor additive manufacturing. Deze technologie verwerkt rechtstreeks kunststofgranulaten. Om een zo breed mogelijke gamma kunststoffen te kunnen verwerken, ontwikkelt Centexbel materialen en definieert het de processing condities zodat de Freeformer kan worden ingezet voor de productie van prototypes en uitvoeren van onderzoek ten voordelen van de industriële partners.

Bovendien investeerden we in een volledig nieuwe monofilamentlijn, waarop we verschillende innovatieve materialen kunnen ontwikkelen voor 3D printing. 

Lees meer over het Centexbel 3D platform

3D freeformer

De Freeformer versterkt de infrastructuur in het Centexbel-VKC platform in Kortrijk voor polymeerverwerking. 

Centexbel staat in voor materiaalontwikkeling en validatie van de processing condities, waarbij de Freeformer wordt ingezet voor onderzoek en productie van prototypes ten voordelen van de industriële partners.

Verschillende zachte materialen werden getest en gevalideerd op de Freeformer, zoals TPU (polyurethaan-gebaseerd thermoplastisch elastomeer) van 70 Shore A en TPS (styreen-gebaseerd thermoplastisch elastomeer) van 45 Shore A.

Monofilament line

Monofilament line for the development of innovative filaments for 3D printing

De monofilament extrusielijn biedt verschillende mogelijkheden om innovatieve 3D printing filamenten te ontwikkelen 

  • via inmenging van functionele additieven 
  • via inmenging van versterkende vezels
  • door het gebruik van polymeermengsels
  • door het gebruik van gerecycleerde grondstoffen

Bovendien kunnen bicomponentvezels worden aangemaakt. Bicomponentvezels bestaan uit twee componenten die over de totale lengte van de vezel verdeeld zijn. Elk component kan verschillende eigenschappen hebben. Door twee polymeren gelijktijdig te extruderen tot één enkele vezel worden de verschillende eigenschappen van beide polymeren gecombineerd. De eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van de gevormde bicomponentvezel zijn zowel afhankelijk van de eigenschappen van de verschillende polymeren, als van de specifieke vorm van de doorsnede, bv. een mantel-kern of een islands-in-the-sea structuur.