PROBIOMESH logo

Avec le soutien du Fonds européen de développement régional

Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Meer informatie

Leeftijd en opeenvolgende zwangerschappen beschadigen de bekkenbodemspieren en veroorzaakt genitale verzakking, de zogeheten Pelvic organ prolapse (POP), een fenomeen dat één op drie vrouwen treft. In de regio België en Hauts-de-France vertaalt zich dat in meer dan 2 miljoen patiënten. Bij vrouwen van boven de 60 jaar loopt het aantal gevallen zelfs op tot 60%.

De gevolgen zijn niet alleen pijnlijk en oncomfortabel (incontinentie, constipatie, pijn tijdens de geslachtsgemeenschap), het belemmert de vrouwen ook in hun sociale omgang en leidt tot een verlies van eigenwaarde. Er is bijgevolg een groeiende vraag naar chirurgische ingrepen, maar de huidige oplossingen zijn niet geschikt.

Het doel van deze interregionale samenwerking is om semi-resorbeerbare versterkingsimplantaten uit textiel te realiseren waarmee genitale verzakking kan worden behandeld.

Technologische routes van het PROBIOMESH project:

  • ontwerpen en realisatie van semi-resorbeerbare implantaten met mechanisch gecontroleerd gedrag en evoluerend in de tijd (volgens een lastenboek afgestemd op de behoeften van gynaecologische chirurgie)
  • beheer van de evolutie in vivo van het mechanisch gedrag van de implantaten: ontwikkeling en validatie van een voorspellend model die de gevolgen beoordeelt van de genezing op het mechanisch gedrag van de implantaten
  • realisatie van implantaten met mechanisch gedrag in vivo in overeenstemming met hun versterkingsdoel
  • realisatie van implantaten in overeenstemming met de eisen van chirurgen en patiënten op vlak van tolerantie in vivo.

Het "fysiologisch" implantaat zal beantwoorden aan de medische vraag, omdat het meer geschikt is voor het bekken milieu en vooral omdat het minder rigide mechanische eigenschappen bezit.

Tussentijdse resultaten

Na een eerste screening van verschillende polymeer grades en types, werd een aantal gekende bio-resorbeerbare biopolymeren geselecteerd die Centexbel extrudeerde en succesvol verwerkte tot monofilamenten met verschillende diameters van 80 tot 320µm.

De monofimenten hebben een constante diameter (CV < 1.5%) en goede sterktes (treksterkt > 30cN/tex). 

Deze filamenten zijn cruciaal voor het modeleren van het specifieke bio-resorptie profiel dat noodzakelijk is voor deze toepassing. Daarnaast wordt onderzoek gevoerd naar verschillende gebreide structuren en sterilisatiemethodes de in vivo experimenten op te starten.

interreg operateurs

Budget

Total: 2 676 866,59 EUR

European Regional Development Fund: 1 338 433,29 EUR