Het belangrijkste doel van het BB100 project is de ontwikkeling van een procesketen voor volledig Bio-gebaseerde kunstvezelmaterialen. Dit omvat niet alleen de verwerking van biopolymeren, maar ook van veelgebruikte additieve materialen zoals weekmakers, vlamvertragers, kleurstoffen en nucleatiemiddelen. Volledig Bio-gebaseerde garens en textiel demonstranten zullen worden ontwikkeld.

Vlaanderen en Zuid-Nederland beschikken traditiegetrouw over een grote concentratie van bedrijven in de kunststofverwerkende industrie, vooral in de textiel. Beide regio’s beschikken over veel expertise op het gebied van ontwikkeling en productie van tapijt en kleding. Tegen 2030 wil de sector 20% tot 50% biobased materialen toepassen in haar producten. Om dit te kunnen realiseren is het noodzakelijk dat de textielindustrie hoogwaardige vezels en garens ter beschikking krijgt op basis van 100% biobased materialen.

‘Puur Natuur: 100% Biobased’ wil duurzame, niet-toxische, biodegradeerbare alternatieven aanbieden op basis van hernieuwbare grondstoffen. Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht, Centexbel, Hogeschool Avans, HZ University of Applied Sciences en de bedrijven De Saedeleir Textile Platform en HemCell. Het project resulteert in de ontwikkeling van biobased weekmakers, brandvertragers, kleurstoffen, stabilisatoren, hechtmiddelen en kiemvormers. Zo zijn bijvoorbeeld kleurintensiteit en stabiliteit de belangrijkste kwaliteitskenmerken voor textiel. Biobased kleurstoffen zijn commercieel nog maar beperkt beschikbaar en ze halen vaak niet de gestelde kwaliteitscriteria zoals bijvoorbeeld lichtechtheid.

Het project richt zich op natuurlijke kleurstoffen uit mariene organismen (zoals wieren) en landbouwgewassen met o.a. sorghum en uienpellen. De ontwikkelde additieven ondergaan in het laboratorium tests waarbij verschillende combinaties worden toegepast via compounding (in gesmolten toestand mengen), extrusie (in gesmolten toestand spinnen tot vezels), coaten, veredelen en verven. Na analyse van de verkregen verbindingen en textielvezels wordt bepaald welke chemische technologie het meest geschikt is voor volledige (100%) biobased textielproducten. Daarnaast worden deze processen op pilotschaal onderzocht en gaan verschillende bedrijven getuft tapijt, kleding, beddengoed en non-woven tapijtrug ontwikkelen. De biobased additieven, vezels en applicaties worden tevens in de verschillende ontwikkelstadia door middel van een levenscyclusanalyse (LCA) onderzocht op de milieubelasting.

interregVNL-financing

Projectpartners

BB100 partners

Project website