Nu energie-efficiëntie een wereldwijde prioriteit is geworden, moet het gebouw van de toekomst worden ontworpen met het oog op duurzame ontwikkeling en recycling.
Om het energieverbruik tijdens de hele levenscyclus te verminderen, van de ontwerpfase tot het beheer aan het einde van de levensduur, is het essentieel om een reeks strategieën te onderzoeken. Deze strategieën omvatten de implementatie van thermische isolatie, de integratie van hernieuwbare energiebronnen in nieuwe constructies en de terugwinning van energie uit afvalwarmte.
THERMOHARV zal de oprichting bevorderen van een sterke grensoverschrijdende expertise in de terugwinning van thermische energie door het gebruik van thermoplastische materialen die warmte omzetten in elektriciteit. Dit initiatief zal helpen bij de ontwikkeling van toekomstige bouwontwerpen. De leden van het consortium hebben al een aanzienlijke expertise ontwikkeld in thermo-elektriciteit en pyroelektriciteit, die een cruciale rol zullen spelen in dit initiatief voor energieterugwinning.
Rol van Centexbel
Centexbel zal zijn industriële netwerk gebruiken om een onderzoek uit te voeren naar de toepassingen in de bouwsector die het meest geschikt zijn voor warmteterugwinning. Deze inventarisatie zal bepalen welke demonstratiemodellen in het kader van het project zullen worden ontwikkeld.
Centexbel zal gebruik maken van zijn expertise in verschillende domeinen. We hebben een methode ontwikkeld om geprinte elektronica te integreren in verschillende materialen, waaronder coatings, textielmaterialen, composieten en in-mold elektronica. De methode is gebaseerd op een transferproces waarbij elektronische componenten kunnen worden geprint op coatings die zijn aangebracht op een tijdelijk transferpapier. De voornoemde papieren, TPU-gecoate substraten en release films zullen ter beschikking worden gesteld van partners voor het afzetten van thermo-elektrische en pyro-elektrische polymeren. Centexbel heeft eerder al zijn expertise getoond in het overbrengen van elektronica op verschillende eindmaterialen in zowel vroegere als huidige projecten.
Bovendien zal Centexbel bijdragen tot de uiteindelijke prototypes door de toepassing van laminatietechnieken. Het creëren van thermische transfers behoort ook tot de mogelijkheden, met de optie om een composietpers te gebruiken om de elektronica in de uiteindelijke prototypes te consolideren. De ontwikkeling van recyclingprotocollen is een belangrijk aandachtspunt. Drie verschillende potentiële recyclingtechnieken zullen worden geëvalueerd: solvatie (oplossen), solvolyse (chemische afbraak tot de oorspronkelijke bouwstenen) en thermomechanische (omsmelten, de meest kosteneffectieve techniek) recyclingprocessen.
Consortium
Het THERMOHARV-project bundelt de expertise van UMONS (projectleider), Centexbel, IMT Lille Douai, de Universiteit van Lille en CD2E in onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen gericht op het creëren van systemen die gebruik maken van thermische gradiënten en schommelingen binnen gebouwen. Het doel van deze systemen is om thermische energie om te zetten in bruikbare elektrische energie, met behulp van thermo-elektrische of pyro-elektrische methoden, specifiek voor elektronische apparaten met een laag vermogen.
Bij de selectie van materialen wordt uitgegaan van een ecologisch verantwoorde aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met de beperkingen van de constructie en de principes van de circulaire economie, met het oog op recycling van deze materialen. In samenwerking met geassocieerde partners (POM-West-Vlaanderen & GREENWIN) zullen de partners expertise over innovatieve toepassingen van materialen onderhouden, verspreiden en overdragen via concurrentieclusters, KMO's en universiteiten.
THERMOHARV is daarom gebaseerd op de associatie van verschillende grensoverschrijdende experts om het volledige scala aan kwesties met betrekking tot thermo-elektrische en pyro-elektrische materialen aan te pakken, met een bijzondere focus op composieten op basis van polyurethaan thermoplasten, de toepassing ervan en structurele en thermo-elektrische karakterisering.

Dankbetuigingen

Totaal budget: € 1.780.267,36
EFRO funding: € 1.068.160, 41