In kamers met elektronische toestellen, zoals computers, is het belangrijk dat de elektrische weerstand van de vloerbekleding wordt geverifieerd. Deze eigenschap is één van de bijkomende classificatievereisten voor vloerbekleding.

"Elektrische weerstand" verwijst naar de elektrische spanning (voltage) die vereist is om de doorgang van elektrische stroom langs een geleider mogelijk te maken. De elektrische weerstand beschrijft de geschiktheid van een materiaal om deze stroom te onderbreken.

Principe

De horizontale en verticale weerstand van het geconditioneerde proefstuk worden gemeten met behulp van een grote-weerstandsmeter en elektroden onder een gecontroleerde atmosfeer.

  • De horizontale (of oppervlakte) weerstandsmeting verwijst naar de elektrische weerstand van een vloerbekleding die op de vloer ligt en wordt gemeten tussen twee elektroden geplaatst op de oppervlakte van de vloerbekleding. Deze eigenschap wordt gebruikt om de transversale geleidbaarheid (of horizontale elektrische ontlading) te bepalen binnenin de vloerbekledingslaag.
  • De verticale weerstandsmeting dient om een vloerbekleding te meten wanneer het niet op de vloer ligt. De meting vindt plaats tussen de oppervlakte voor- en achteraan. Deze eigenschap wordt gebruikt om de snelle geleidbaarheid van een vloerbekleding te meten vanuit de slijtlaag (onderkant) van de vloerbekleding.

De aardweerstand is bedoeld voor metingen in situ omdat de resultaten afhankelijk zijn van de elektrische aarding tijdens de meting.

Procedure

  • de horizontale weerstand of oppervlakteweerstand is de elektrische weerstand gemeten tussen twee elektroden geplaatst op de oppervlakte van een vloerbekleding 
  • de aardweerstand is de elektrische weerstand gemeten tussen het oppervlak van de vloerbekleding en de aarde en moet gemeten worden om het elektrisch isolatievermogen van een vloerbekleding te evalueren. Een speciale vereiste op de vloerbekleding houdt de zogeheten dubbele stipulatie in of het gelijktijdig samengaan van elektrostatisch isolatievermogen (elektrische isolatie tegenover de grond) met geleidbaarheid. Deze eigenschappen zijn vereist in vloerbekleding die personen beschermt die werken met onderdelen die onderhevig zijn aan elektrostatische gevaren wanneer blootgesteld aan onbeschermde netspanning.

Proefstukken

Er worden drie proefstukken gesneden uit ieder monster: (500 ± 50) mm × (500 ± 50) mm.

Verstuur uw proefstukken naar

Centexbel - Tapijtlab
Technologiepark 70
9052 Gent-Zwijnaarde
Belgium
+32 9 220 41 51
gent@centexbel.be