Fluweelwever overleeft dankzij opblaasbare surfplanken

Copyright: Tom Michielsen (De Tijd, 1-6-2018)

Tien jaar geleden was de fluweelweverij van Pascal Ghekiere op sterven na dood. Tot hij zijn machines ombouwde om er 3D-textiel mee te weven. Van opblaasbare surfplanken tot de breedste velcrodoeken ter wereld....

In het artikel in De Tijd vertelt Pascal Ghekiere van het bedrijf 3D Weaving Belgium (Deerlijk) hoe hij de traditionele fluweelweverij die hij van zijn vader overnam omtoverde tot een hightech bedrijf, gespecialiseerd in technisch textiel dat opdrachten uitvoert voor grote wereldspelers zoals Velcro, de Amerikaanse producent van klittenband. 'We zijn de enige fabrikant ter wereld die velcrodoeken van drie meter breed kan maken', zegt Ghekiere niet zonder trots.

Kansen zien en grijpen

Tijdens het crisisjaar 2008 kreeg Ghekiere de vraag of hij geïnteresseerd was om driedimensionaal glasweefsel te maken voor composiettoepassingen. 'Ik had er geen ervaring mee, maar het was de moeite om het te proberen. Ik had immers tijd om te experimenteren.'

Na een jaar was 3D Weaving klaar voor productie en kon hij zijn omzet op tien jaar tijd vervijfvoudigen.

Samenwerken verruimt de blik

3D Weaving werkt ook samen met grotere spelers uit de sector van het technisch textiel, waaronder Sioen.

'lk bedrijf kan honderden producten maken waar niemand op zit te wachten. Door samen te werken voel ik wat er leeft. Ik sta vaak versteld van de opdrachten die ik zo krijg.

Lees het volledige artikel van De Tijd (enkel voor abonnees)

Pascal Ghekiere deed een beroep op de technische en wetenschappelijke kennis van Centexbel om hem te begeleiden in tal van zijn innovatieprojecten.