Met de Solar Light's Ultraviolet Protection Factor (UPF) Analyzer, SPF-290AS, bepaalt Centexbel de UPF-waarden van zonwerende stoffen en kleding.  

SPF analyzer 290AS

De veelzijdige SPF-290AS UV Transmittance / Sunscreen Protection Factor Analyzer van Solar Light is een geïntegreerde UV-spectrofotometer om de SPF-waarden van textiel en kledingmaterialen te bepalen.

Het systeem, dat zowel het UVB- als het UVA-spectrumgebied bestrijkt, scant automatisch van 290 tot 400 nm, waarbij gegevens worden verzameld en opgeslagen met intervallen van 1, 2 of 5 nm.

De monochromatische beschermingsfactor (MPM) wordt voor elk van de geselecteerde golflengten bepaald en gebruikt om de SPF-waarde te berekenen, met behulp van de in de software geprogrammeerde zonnestraling en erythemische constanten.

Principe

De Ultraviolet Protection Factor (UPF) van textiel wordt getest volgens de Australische/Nieuw-Zeelandse Norm AS/NZS 4399, de Europese Norm EN 13758-1, of de Amerikaanse Norm AATCC TM 183.

UPF is een indicatie van de UV-bescherming die textiel biedt rekening houdend met de spectrale samenstelling van het zonlicht en de gevoeligheid van de menselijke huid.

  • De Australische/Nieuw-Zeelandse norm AS/NZS 4399 simuleert het zonnespectrum van Melbourne, Australië.
  • De Europese norm EN 13758-1 en de Amerikaanse norm AATCC TM 183 passen het zonnespectrum van Albuquerque, USA toe, waar de zonnestraling vergelijkbaar is met die van Zuid-Europa. 

Afhankelijk van het gemeten UPF-niveau wordt het textiel geklasseerd van "Minimum" (UPF 15), over "Goed" (UPF 30) tot "Uitstekend" (UPF 50, 50+).

Proefstukken

Verstuur uw proefstukken naar het fysisch lab in Zwijnaarde

Technologiepark 70
9052 Gent-Zwijnaarde
Belgium
+32 9 220 41 51
gent@centexbel.be