XRF

Met XRF metingen bepalen we de concentratie van verschillende chemische elementen in een materiaal. Dit verschaft ons veel inzicht, vooral in de anorganische fractie in een textiel- of kunststofmateriaal.

Textile characterisation

Presentation of different microscopic and scanning techniques to assess the quality of and presence of elements in textiles.

Ultravioletbeschermingsfactor (UPF) van textiel

Met de nieuwe Solar Light's Ultraviolet Protection Factor (UPF) Analyzer, SPF-290AS, bepaalt Centexbel de UPF-waarden van zonwerende stoffen en kleding.

Karakterisatie van gerecycleerde kunststoffen en textiel

Recycling is de belangrijkste factor in de overgang naar een circulaire economie. Daarom breidt Centexbel zijn laboratoriumapparatuur uit om recyclaten te karakteriseren of om de recycleerbaarheid van materialen te beoordelen.

Detectie van genetisch gemodificeerde vezels

Methodes op basis van de PCR techniek (polymerase chain reaction) maken het onderscheid tussen wol, kasjmier, yakwol en hun mengelingen en detecteren Genetisch Gemodificeerd Katoen.

REACH quick test package

Centexbel offers a set of tests to detect the presence of Substances of Very High Concern [SVHC], as defined by REACH legislation. This quick analysis enables manufacturers, textile finishers, importers, retailers and brands to meet the REACH SVHC obligations.

Indoor air quality

Olivier & Karel

Centexbel runs VOC and formaldehyde measurements on home decoration materials according to :
EN ISO 16000-2, 9
ISO 16000-6
EN ISO 16017-1

Humanitaire hulpgoederen

Humanitaire hulpgoederen die worden ingezet door humanitaire organisaties in rampgebieden (oorlog, honger, natuurrampen zoals droogte, overstromingen, aardbevingen, aardverschuivingen...) moeten voldoen aan de strengste vereisten om mensenlevens te redden.

Comfortbeoordeling

Het comfort van textiel en kleding is het resultaat van zowel psychologische aspecten (design, pasvorm, kwaliteit, esthetiek) als fysiologische aspecten zoals thermofysiologisch en sensorisch (zachtheid, soepelheid) comfort. Thermofysiologisch comfort is het resultaat van de transfer doorheen het textiel van warmte en hitte die de lichaamstemperatuur regelt en is een belangrijk kenmerk in kleding en vooral in sportkleding en professionele (beschermende) kleding.

Chemische veiligheid van textiel en kunststoffen

Door de globalisering van de textiel en kunststofverwerkende industrie wordt het steeds moeilijker en complexer om de productiestroom te controleren en exact te weten welke producten (chemicaliën) werden toegepast. Bovendien willen consumenten en hun belangengroepen geïnformeerd worden over de samenstelling van de producten die ze kopen en eisen ze dat deze geen schadelijke stoffen bevatten.