Aanvrager: BeMicron
Uitvinder: VANNESTE, Vincent
Patent nummer: WO2021/099631


Beschermingsmiddelen worden gebruikt in clean room-omgevingen of laboratoria voor de vervaardiging/manipulatie van geneesmiddelen en biologische materialen, elektronica of levensmiddelen in een steriele aseptische omgeving.


Om een steriele aseptische omgeving te garanderen, moet de cleanroom worden gebouwd volgens EN ISO 14644 - Cleanrooms en aanverwante gecontroleerde omgevingen. 

Personen die in een cleanroom werken, moeten speciale kleding en accessoires dragen om het vrijkomen van deeltjes (haar, huiddeeltjes, vezels, enz.) tot een minimum te beperken. Het lichaam van de gebruiker moet dus worden geïsoleerd om te voorkomen dat hij/zij de werkomgeving of het product dat hij/zij manipuleert, verontreinigt. 
Alvorens de clean room te betreden, moeten verschillende beschermingsmiddelen worden aangetrokken, volgens een strikt protocol om besmetting te voorkomen (b.v. door het oppervlak van de apparatuur aan te raken). Deze procedures zijn moeilijk uit te voeren en vereisen over het algemeen onconventionele bewegingen.

bemicron

BeMicron's oplossing

De uitvinding van BeMicron voorziet in een uitrusting voor cleanrooms of aseptische omgevingen, waarvan de steriliteit wordt gehandhaafd tijdens alle logistieke stappen, waardoor de milieu-impact en de kosten worden beperkt die verband houden met de logistiek van beschermingsmiddelen: ontsmetting, herconditionering, opslag.


De uitvinding voorziet in een beschermingsuitrusting die is verpakt in een steriliseerbaar, herbruikbaar zakje, met een opening voorzien van sluitingsmiddelen.

De beschermuitrusting omvat een buitenzijde die in contact komt met de omgeving, en een binnenzijde die in contact komt met of gericht is op een bediener. Het octrooi vermeldt ook een verpakkingsmethode voor het beschermingsmiddel en een methode om het beschermingsmiddel aan te trekken.

De steriliseerbare en herbruikbare buidel heeft een opening voorzien van sluitingsmiddelen die het mogelijk maken om verpakkingen voor eenmalig gebruik af te sluiten. Het zakje vormt een holte met een opening en bestaat uit ten minste twee wanden die over het grootste deel van hun uiteinden met elkaar zijn verbonden.