Voedselrecipiënten gemaakt in België. Kunststofvrij, volledig composteerbaar en eetbaar.


Kunststof voor eenmalig gebruik vertegenwoordigt 70% van het afval in de oceaan. En deze kunststoffen breken in de oceanen niet snel af. Hierdoor ontstaan hoge concentraties microplastic die vervolgens in de magen van zeezoogdieren en vissen terechtkomen. Ze zijn zelfs recentelijk gevonden in het menselijke spijsverteringsstelsel... Tijd voor verandering!

WO2020/035462 A1

Twee jonge mensen - Thibaut Gilquin (Master of Design en Architectuur) en Hélène Hoyois (Master of Digital Art) - hebben een ontwikkeling gepatenteerd om de hoeveelheid kunststofafval te verminderen. 



“Do Eat” ontwikkelde een biologisch afbreekbare voedselverpakking gemaakt van een deegmengsel, zonder synthetische polymeren, kunststoffen of andere additieven die schadelijk zijn voor het composteringsproces of voor de bodem. Er wordt gezegd dat het product kan concurreren met plastic materialen op het gebied van kosten, nut en afdanking, en dat het de kunststofverpakking gemakkelijk kan vervangen.

Het deegmengsel heeft een vezelgehalte tussen 1 en 4 wt.%. Daarom zijn de voedselcontainers verteerbaar en smaken ze goed.

Nadeel: de vorm en de afmetingen van de beker kunnen op een nogal onvoorspelbare manier veranderen wanneer deze wordt gestoomd en gebakken, wat het moeilijk maakt om hem te reproduceren en te sluiten.

Door gebruik te maken van biologisch afbreekbare/eetbare voedselrecipiëntenvermijdt de voedselverpakkingsindustrie problemen die gepaard gaan met risicoverzekeringen, aangezien het inslikken van een deel van het gebruiksvoorwerp geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt.


The patent

"The present invention relates to a method for producing a biodegradable appliance for containing food. The method comprises the steps of producing a water-based dough and cooking and shaping the dough in a heated mold to produce the appliance in a predetermined shape. The dough is produced by mixing - 30.0 - 70.0 wt. % of vegetable starch, - 20.0-50.0 wt. % of a water based liquid, preferably water, - 1.0-50.0 wt. % of fibers, - the remainder up to 100.0 wt. % being made up by one or more additives - wherein the vegetable starch comprises between 5.0 - 40.0 wt. %, preferably between 10.0 - 30.0 wt. %, more preferably between 10.0 – 25.0 wt. % of potato starch, and 25.0 – 60.0 wt. %, preferably 30.0 - 50.0 wt. %, more preferably 30.0 – 40.0 wt. % of a vegetable starch different form potato starch, the wt% being expressed on the basis of the total dough composition."

Read more