Recyclage

Recticel invented and patented an improved method to recycle and reuse PUR materials.

Het BitumClean project heeft als doel een industrieel proces te ontwikkelen om de bitumineuze teerfractie te scheiden van afgedankte dakbedekkingsmembranen tegen lage kosten en zonder gevolgen voor het milieu.

Centexbel-VKC, het Belgische competentiecentrum voor textiel en kunstoffen en de Belgian Quality Association (BQA) richtten in partnerschap met de industriële associaties ECRA, EuPC en ESWA, het consortium PolyCert Europe op om de bestaande certificatieschema's voor recycled content te harmoniseren.

“Do Eat” ontwikkelde een biologisch afbreekbare voedselverpakking gemaakt van een deegmengsel, zonder synthetische polymeren, kunststoffen of andere additieven die schadelijk zijn voor het composteringsproces of voor de bodem.

Omdat recycling een belangrijke factor is in de overgang naar een circulaire economie, breidt Centexbel zijn laboratoriumapparatuur uit om recyclaten te karakteriseren of om de recycleerbaarheid van materialen te beoordelen.

CircTex richt zich op de ontwikkeling van recycling- en productietechnieken in een gesloten procesketen voor polyester (PET) werkkleding.

In de supercritische CO2 fase vertoont het CO2 zowel eigenschappen van een gas (hoge diffusiviteit en lage viscositeit), als eigenschappen van een vloeistof (hoge densiteit). Deze eigenschappen maken het scCO2 een zeer interessant extractiemedium.

scCO2 extraction brochure

De scC02 Extractor ondersteunt ons onderzoek naar het extraheren van ongewenste chemicaliën uit recyclaat. Supercritisch CO2 komt ook in aanmerking als groen solvent voor het verven van textiel.

MarinaTex is a home compostable material designed as an alternative to single-use plastic films. The material is comprised of waste material from the fishing industry and sustainable algae.

Innovatieve verpakkingsfolies en -textiel op basis van biogebaseerde co-polymeren en coatings met een “einde levensduur” op maat