Het comfort van textiel en kleding is het resultaat van zowel psychologische aspecten (design, pasvorm, kwaliteit, esthetiek) als fysiologische aspecten zoals thermofysiologisch en sensorisch (zachtheid, soepelheid) comfort. Thermofysiologisch comfort is het resultaat van de transfer doorheen het textiel van warmte en hitte die de lichaamstemperatuur regelt en is een belangrijk kenmerk in kleding en vooral in sportkleding en professionele (beschermende) kleding.

Centexbel bepaalt de thermische isolatie (uitgedrukt in Rct) en waterdamp doorlaatbaarheid (Ret), evenals het vochtmanagement van weefsles en kledingstukken. 

skinmodel

Skinmodel

Skin model

Het skin model of "sweating guarded-hotplate" werd ontworpen om precieze meetgegevens te verkrijgen over de warmte- en vochttransmissie doorheen een vlak (eenlagig) geweven of non-woven weefsel en simuleert de hitte en vochttransfer die plaatsvindt in de nabijheid van de menselijke huid. De testmethode wordt beschreven in ISO 11092. 

manikin thermophysical comfort

Newton: thermische en zwetende mannequin

Newton, thermische en zwetende mannequin

Met behulp van de thermische, zwetende én bewegende mannequin kunnen we het thermofysiologisch compfort voorspellen van een volledig kledingstuk (of delen van kleding) in echte gebruiksomstandigheden. De "Newton" mannequin bestaat uit een thermisch geleidende koolstofvezel-epoxy mantel met geïncorporeerde thermische weerstanden en sensoren.

Thermische kenmerken

  • thermisch geleidende koolstofvezel - epoxy omhulsel
  • standaard kledingmaat M
  • 26 onafhankelijke thermische zones
  • verdeling van verwarmingsdraden en draadsensoren voor een nauwkeurige controle en meting van de huidtemperatuur tot op +/- 0.1°C
  • water bestendig voor gebruik met bevochtigde huid
  • standaardgewrichten aan de schouders, heupen, knieën, ellenbogen en enkels
  • loopmechanisme (instelbare snelheid van 0 tot 55 dubbele stappen per minuut : ongeveer 70 meter/min)

Transpiratiemechanisme

  • volumetrische controle van transpiratiegraad, plaatselijk selecteerbaar
  • netwerk van poriën over de oppervlakte van de mannequin
  • verwijderbare textielhuid voor waterverdeling via wicking
MMT moister management tester

Moisture Management tester

Moisture Management Tester (MMT) 

Om de dynamische vloeistoftransporteigenschappen te meten, wordt een proefstuk horizontaal geplaatst in het toestel tussen de onderste en bovenste sensoren.

Deze sensoren bestaan uit concentrisch kringen van pinnen. Een oplossing - die zweet voorstelt - wordt in het centrum van de bovenzijde (kant van de huid) van het proefstuk gedruppeld.

Wanneer de oplossing doorheen en over het proefstuk beweegt, worden de veranderingen in de elektrische weerstand gemeten en vastgelegd.

Verstuur uw proefstukken naar

Centexbel - Fysisch Lab
Rue du Travail 5
4460 Grâce-Hollogne
Belgium
+32 4 296 82 00
g-h@centexbel.be