Met de klassieke methoden is het niet mogelijk een onderscheid te maken tussen gewoon katoen en genetisch gemodificeerd katoen omdat het verschil enkel in de DNA structuur van de vezel terug te vinden is. Diezelfde methoden zijn evenmin geschikt om bijvoorbeeld op een betrouwbare manier het verschil tussen vlas en hennep aan te tonen. Methoden gebaseerd op de PCR techniek (polymerasekettingreactie) hebben al aangetoond dat ze een onderscheid kunnen maken tussen wol, kasjmier, jakwol en hun mengelingen.

Het gebrek aan een betrouwbare testmethode opent de deur voor talrijke frauduleuze praktijken en zonder een degelijke methode kan men genetisch gemodificeerd katoen aan de man brengen als gewoon of zelfs organisch katoen. Ook de vlasindustrie wordt geconfronteerd met de praktijk waarin de veel goedkopere hennepvezels als vlasvezel worden verkocht.

Centexbel lost deze problematiek opmet behulp van de PCR techniek (polymerasekettingreactie) die heel specifieke DNA sequenties kan detecteren. We doen dit in twee stappen:

  1. volledige DNA extractie van plantaardige monsters en afgewerkt textiel
  2. versterking via PCR van bepaalde sequenties uit de monsters die interessante soorten bevatten

Principe

bio-rad dna determination

PCR CFX96 – BioRad

Met dit toestel - om specifieke DNA sequenties te amplificeren - bepalen we uiterst nauwkeurig de biologische herkomst van vezels en controleren we of een vezel genetisch gemodificeerd werd of niet. 

Polymerasekettingreactie waarbij uit zeer kleine hoeveelheden DNA (enkele basen) specifiek een of meer gedeeltes worden gemultipliceerd (of geamplificeerd) tot er voldoende van zijn om te analyseren.

Proefstukken

Verstuur uw proefstukken naar:

Centexbel - Microbiologisch lab
Rue du Travail 5
4460 Grâce-Hollogne
Belgium
+32 4 296 82 00
g-h@centexbel.be