In vitro biocompatibliteitstest

Flowcytometrie is een op laser- of impedantie gebaseerde, biofysische technologie die wordt gebruikt bij het tellen van cellen, het sorteren van cellen, het opsporen van biomarkers en het ontwikkelen van eiwitten, door cellen in een vloeistofstroom op te hangen en ze door een elektronisch detectieapparaat te laten passeren. Het zorgt voor een gelijktijdige multi-parametrische analyse van de fysische en chemische eigenschappen van duizenden deeltjes per seconde.

Detectie van genetisch gemodificeerde vezels

Methodes op basis van de PCR techniek (polymerase chain reaction) maken het onderscheid tussen wol, kasjmier, yakwol en hun mengelingen en detecteren Genetisch Gemodificeerd Katoen.

Evalueren van PBM tegen infectieziekten

Centexbel is volledig uitgerust om deze testen uit te voeren en wordt wereldwijd erkend als expert op het vlak van de evaluatie van beschermende kleding tegen infectieziekten.

Beoordeling van medisch textiel

Als medisch hulpmiddelen moeten textielmaterialen die in operatiekamers worden gebruikt beantwoorden aan de vereisten van de Europese Verordening betreffende Medische Hulpmiddelen 2017/745

Biologische beoordeling van medische hulpmiddelen

Om de gezondheid- en veiligheidsrisico's te beoordelen van huidcontact met medische hulpmiddelen, analyseert Centexbel het toxisch effect op de huid (cytotoxiciteit, irritatie, gevoeligheid...) volgens ISO 10993-5 “Biological evaluation of medical devices – part 5 - cytotoxicity : in vitro methods”

Antibacteriële werking

Weerstand tegen groei van bacteriën