Principe

QUV open

QUV tester (open)

UV-stralen, hitte en vocht dragen bij tot de degradatie van materialen en producten die aan de weersomstandigheden worden blootgesteld. Dankzij de versnelde verouderingstesten kunnen wij deze omstandigheden nabootsen in klimaatkamers zodat we dit proces kunnen versnellen en de invloed ervan kunnen meten via andere testen op onderdelen, producten en materialen.

Een verouderingstest bestaat erin om producten gedurende een bepaalde periode of cyclus bloot te stellen aan bepaalde omstandigheden (simulatie van de werkelijkheid) en de kritische eigenschappen van het product voor en na de blootstelling te evalueren.

Hoewel deze testen onversneld kunnen worden uitgevoerd, waarbij het product of materiaal in de ‘echte’ tijd veroudert, worden vaak versnelde testen uitgevoerd die de werkelijkheid simuleren met behulp van testcabines die een cyclus versnellen of omstandigheden heftiger maken.

De simulatie is vastgelegd op aantal uren zonlicht kilolangley.

De verouderingstesten worden met verschillende toestellen (lampen en omgevingsomstandigheden) uitgevoerd volgens ASTM, ISO en DIN normen.

Testing procedure

QUV tester

Bij de QUV tester vindt de versnelde veroudering plaats onder UVA-licht, dat de kritische korte golflengte UV lichtstralen reproduceert en op een versnelde manier, de aantastingen simuleert die door zonnestraling en het weer worden veroorzaakt.

Het monster wordt gedurende een aantal uur in de testkamer blootgesteld aan UVA-licht, onder droge of vochtige omstandigheden. De testkamer is voorzien van een condensatiesysteem dat de monsters kan bevochtigen (simulatie dauw).

Na de testperiode worden de relevante eigenschappen van de testmonsters bepaald.

XENON sun tester

De Suntest reproduceert een versnelde veroudering door een monster bloot te stellen aan XENON licht, dat kunstmatig het volledige zonnespectrum simuleert en de aantastingen als gevolg van zonnestraling en klimatologische omstandigheden versnelt.

Het monster wordt gedurende een aantal uur in de testkamer geplaatst en blootgesteld aan Xenon licht, onder droge of vochtige omstandigheden. De testkamer is voorzien van een bevochtigingsysteem (simulatie regen) die de monsters via immersie onderdompelt in water.

Na de testperiode worden de relevante eigenschappen van de testmonsters bepaald (bv. kleur en/of mechanische eigenschappen).

Testing applications

QUV tester

  • Bepalen van invloed op fysische eigenschappen zoals kleur en glansverlies, uitkrijten, optreden van barsten en cracks en verlies aan mechanische eigenschappen voor buitentoepassingen

XENON sun tester

  • Blootstelling van kunststofmaterialen voor buiten- of binnentoepassingen
  • Evaluatie van de impact van versnelde veroudering op verschillende materiaaleigenschappen

Verstuur uw proefstukken naar

Centexbel VKC
Etienne Sabbelaan 49
8500 Kortrijk
Belgium
+32 56 29 27 00
info@vkc.be

Video QUV Accelerated weathering