De biocompatibiliteit van een materiaal verwijst naar het vermogen van het materiaal om door een levend organisme te worden getolereerd, vooral wanneer het materiaal zich dicht bij de huid bevindt of in het organisme aanwezig is (prothese). Deze voorwaarde verhindert dat het materiaal allergische reacties veroorzaakt of door het immuunsysteem wordt afgestoten.

Beoordeling van de biocompatibiliteit van textiel

Flowcytometrie is een op laser- of impedantie gebaseerde, biofysische technologie die wordt gebruikt bij het tellen van cellen, het sorteren van cellen, het opsporen van biomarkers en het ontwikkelen van eiwitten, door cellen in een vloeistofstroom op te hangen en ze door een elektronisch detectieapparaat te laten passeren. Het zorgt voor een gelijktijdige multi-parametrische analyse van de fysische en chemische eigenschappen van duizenden deeltjes per seconde.


Het proces van het verzamelen van gegevens van monsters met behulp van de flowcytometer wordt 'acquisitie' genoemd. De acquisitie wordt bemiddeld door een computer die is aangesloten op de flowcytometer en de software die de digitale interface met de cytometer beheert.

cytometrie principe

Biocompatibiliteit is de mate waarin materialen samen kunnen worden gebruikt of de mate waarin een vreemd materiaal het biologische milieu waarin het wordt ingebracht of waarmee het in contact komt niet beïnvloedt of verslechtert. Medisch textiel moet voldoen aan steeds strengere eisen op het gebied van biocompatibiliteit.

Centexbel ontwikkelde een testmethode om de flowcytometer te gebruiken om in vitro biocompatibiliteitstests uit te voeren als alternatief voor de veelbetwiste in vivo tests.

Proefstukken

Verstuur uw proefstukken naar:

Centexbel Labo Microbiologique
Rue du Travail 5
4460 Grâce-Hollogne
Belgium
+32 4 296 82 00
g-h@centexbel.be