In het bijzijn van Viceminister-president en Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits openden POM West-Vlaanderen, Centexbel, KU Leuven en PlastIQ op 6 oktober in Kortrijk officieel de deuren van het Circular Materials Center, het nieuwe opleidings- en onderzoekscentrum voor de kunststoffen- en textielsector.

persfoto opening CMC

Circulair ondernemen is aan een flinke opmars bezig. Met de opening van het Circular Materials Center (CMC) neemt West-Vlaanderen een voortrekkersrol en bundelt het alle expertise en knowhow rond circulair ondernemen. Met meer dan 900 bedrijven, zowat 15.000 jobs en een toegevoegde waarde van meer dan 1,2 miljard euro is de speerpuntsector Nieuwe Materialen een sleutelsector voor de West-Vlaamse economie en welvaart.

Persbericht  Virtueel bezoek aan het CMC 

Investeren in mensen en machines

Centexbel is al jarenlang de onderzoekspartner voor de textiel- en kunststofsector. “Circulaire economie zal de textiel- en kunststofindustrie ingrijpend wijzigen”, beseft Patrick Rigole, voorzitter van Centexbel.

Maar circulaire economie is meer dan alleen recyclage. Het vraagt ook een nieuwe manier om producten te designen zodat ze bijvoorbeeld een langere levensduur hebben of eenvoudig uit elkaar gehaald kunnen worden. Dit centrum speelt hier een belangrijke rol door de nodige competenties te ontwikkelen in het recycleren of bijvoorbeeld het optimaliseren van ecodesign van producten. Dankzij de investeringen in mensen en machines tijdens de voorbije jaren biedt het CMC een antwoord aan deze uitdaging.

Media-aandacht

Focus WTv: NIEUW OPLEIDINGS- EN ONDERZOEKSCENTRUM GEOPEND IN KORTRIJK

De krant van West-Vlaanderen

Het CMC is er in eerste instantie voor bedrijven. "Bedrijven kunnen bij het CMC terecht voor een combinatie van nieuwe materiaalontwikkelingen, materiaalkarakterisatie, numerieke simulaties en test-runs. De onderzoekexpertise is sterk uitgebouwd op vlak van spuitgieten, extruderen, compounderen, fundamenteel en toegepast polymeeronderzoek of 3D-printen", somt Piet Desmet, vicerector KU Leuven op. "Bedrijven kunnen ter plaatse in cocreatie en onder begeleiding innovatieve ideeën ontwikkelen en uittesten. We staan paraat voor zowel het oplossen van eenvoudige problemen als langdurig onderzoek voor bedrijven."