De groep "Technisch Textiel & Composieten" (TT&C) heeft twee belangrijke onderzoeksthema's, namelijk de ontwikkeling van technisch textiel en composietmaterialen. Ons team bestaat uit ingenieurs met expertise op het vlak van materialen en processen voor textiel en composieten, mechanica en elektronica.
Technisch textiel
Technisch textiel omvat vele toepassingen in ons dagelijks leven (filters, tapijten, isolatie, beschermingsmiddelen, enz.) in de automobielindustrie, in gebouwen of in industriële apparatuur en installaties.
Wij ontwikkelen ook slimme textielproducten die in heel wat sectoren een toepassing vinden.
Ons team staat open voor al uw vragen en zoekt naar technische oplossingen om die materialen en procedés te ontwikkelen die volledig aan uw noden voldoen.
Composietmaterialen
Composietmaterialen behoren tot de competentie van onze afdeling.
Composiet is een multimateriaal, vaak samengesteld uit een harsmatrix en een vezelversterking. De vezelversterking, gestructureerd of ongestructureerd, geeft het composietmateriaal uitzonderlijke eigenschappen tot het punt dat het metalen onderdelen kan vervangen. Het resultaat is ofwel een gewichtsverlies voor dezelfde mechanische sterkte, ofwel een toename van de mechanische sterkte voor hetzelfde gewicht.
De veelheid aan bestaande materialen, structuren en processen, en de combinaties daarvan, vereisen expertise voor de uitvoering die ons team u kan bieden.
Labs en Technologieplatformen
Onze onderzoeksactiviteiten worden ondersteund door onze verschillende labs en technologieplatformen.
Het Textiel & Composiet platform is uitgerust met opmerkelijke apparatuur voor het maken van prototypes van gestructureerde versterkingen (weven, vlechten, breien, borduren) en lichte RTM-consolidatie- en vacuüminfuusapparatuur. Een 3D-printer maakt het mogelijk om prototypes te maken van TP-delen met continue vezelversterking in verschillende materialen.
Onze doelstellingen
De doelstellingen van onze groep zijn het ondersteunen van de maakindustrie op zoek naar innovatieve materialen. Dit gebeurt door het verwerven van nieuwe kennis, theoretische inzichten en technieken om zo de nodige know-how te ontwikkelen waarmee onze industrie aan de slag kan voor de productie van nieuwe performante en duurzame materialen en het behoud van hun concurrentiepositie.