Afbreekbare coatings zijn wenselijk om de biologische afbreekbaarheid van gecoate materialen te vergroten en de afvalverwerking te vereenvoudigen door coatings uit textiel te verwijderen. Gedecoate textielproducten kunnen worden gerecycleerd volgens het type weefsel, zonder onzuiverheden van coatingpolymeren.


Projectwebsite

Uitdagingen

De industrie die met PU werkt, moet tegenwoordig verschillende uitdagingen overwinnen: voldoen aan REACH, de VOC-richtlijn en blootstellingslimieten op de werkplek en labels zoals OEKO-TEX® en een milieuvergunning verkrijgen. Consumenten denken duurzamer en “groener” en worden zich steeds bewuster van plastic afval en microplastics in het milieu.

Bedrijven worden daardoor geconfronteerd met de marktvraag om biologisch afbreekbare materialen te gebruiken. Vanwege de lage gevoeligheid van PU voor fysische, chemische en biologische factoren en de toxiciteit van sommige verbrandingsproducten, is storten nog steeds de meest gebruikelijke manier om PU-afval te verwerken.

Daarnaast hebben wetswijzigingen zoals wijziging van Richtlijn 1999/31/EG over storten door de Europese Commissie een grote impact. Volgens de herziene regelgeving kan na 1 januari 2015 slechts 25% van het gemeentelijk afval in vergelijking met het voorgaande jaar op de stortplaats worden gestort, en sinds 1 januari 2030 zal dit niet meer dan 5% bedragen.

De ontwikkeling van biologisch afbreekbaar PU zal helpen de bedrijven om over te schakelen naar een milieuvriendelijke en duurzame industrie en de bedrijven voordeel te geven ten opzichte van concurrenten buiten Europa.

Oplossingen

Het doel van Guinea is

  1. het afbreken van commerciële watergedragen PU-dispersies (PUD) die worden gebruikt voor textiel- en ledercoating en
  2. het ontwikkelen van afbreekbaar PUD.

Deze coatings zijn wenselijk voor leder om de biologische afbreekbaarheid van gecoat leder te vergroten en daarom afvalverwerking te vergemakkelijken en de impact op het milieu te minimaliseren.

Voor textiel is de biologische afbreekbaarheid van coatings voordelig in twee scenario's: 

  • Minimaliseren van milieuvervuiling tijdens het gebruik van het textiel (vermijden van hardnekkige microplastic gevormd door slijtage) 
  • Verhogen van de recycleerbaarheid van gecoat polyester of polyamide kledingstukken, wanneer de coating selectief kan worden verwijderd door enzymatische aanval 

GUINEA richt zich tot de textiel- en ledercoatingindustrie, coatinggerelateerde industrieën zoals formuleerders en chemische producenten. GUINEA legt zich toe op technisch textiel en gecoate lederproducten.

Partners

Financiering

Cornet Project, gesteund door VLAIO

Project HBC.2021.0892
1 augustus 2022– 31 juli 2024