Samen met een reeks circulaire partners gaan Kringwinkel, Oxfam en Wereldmissiehulp de uitdaging aan om zoveel mogelijk hoogwaardige recyclage uit de niet-herbruikbare stromen te halen. Het partnerschap onderzoekt daarbij of het zelf een deel van die verwerking op zich kan nemen, zoals een (gedeeltelijke) ontmanteling of een eerste voorsortering voor recyclage. Ze zorgen met andere woorden voor een focus op het transparant en duurzaam verwerken van de onderstromen van consumententextiel en voorzien zo de mogelijkheid voor opschaling.

Tegelijk maken de Kringwinkel, Oxfam en Wereldmissiehulp een structureel samenwerkingsmodel mogelijk voor inzamelaars uit de social profit en (circulaire) textielverwerkers. Ze ontwikkelen de best mogelijke logistieke opzet van het partnerschap, maar zorgen ook voor een duurzaam financieel plan voor het opzetten van gemeenschappelijke infrastructuur voor de sortering op de vezelsoort van textiel. Samen met een reeks partners zetten ze zo in op een performant uitsorteercentrum om zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw in te zetten.

Wie voert dit living lab uit?

Dit living lab is een samenwerking tussen HERW!N (coördinator), Kringwinkel VITeS, Kringwinkel WEB, Wereld-Missiehulp, OXFAM SOLIDARITE - OXFAM SOLIDARITEIT, Kringwinkel Antwerpen, Kringwinkel Zuiderkempen, VITO, Kringwinkel Ateljee, De Kringloopwinkel Deltagroep, Ariadne Innovation, HNST Studio en Centexbel - VKC.

Hoe kan jouw onderneming participeren?

Ben je een bedrijf in de textiel- of mode-industrie met interesse in circulaire economie? Neem contact op met dit living lab voor inzichten en partners die je hierbij kunnen helpen.

Labs on fibre project

Financiering

VLAIO is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Dit doen we in samenwerking met tal van partners.

VLAIO zet volop in op circulair ondernemen. Daarom kreeg dit project VLAIO steun én middelen van het NextGenerationEU fonds van de Europese Commissie.