luminoptex

Avec le soutien du Fonds européen de développement régional

Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Meer informatie

De jongste jaren groeit de interesse in de ontwikkeling van "smart textiles" en in de integratie van nieuwe functies rond energie. Deze nieuwe textielmaterialen kunnen een belangrijke rol spelen in de opslag en/of verwerking van energie of op het gebied van de informatie en communicatie. Textiel heeft enkele belangrijke voordelen: flexibiliteit, licht gewicht en breed toepassingsgebied zoals signalisatie (vlaggen, banners), en architecturale toepassingen in gebouwen (decoratieve stoffen, gordijnen, enz.)

Er bestaan reële mogelijkheden in de sector van fotonisch textiel in de bouw en constructie ("building textile", "home textile", architectuur en interieur) en in de sector mobiliteit. Deze twee gebieden zijn belangrijke pijlers binnen H2020 projecten van de Europese Commissie mbt toekomstige en innovatieve textieltoepassingen. Bovendien past de integratie van dergelijke nieuwe textielmaterialen in gebouwen binnen het kader van de Europese richtlijnen met betrekking tot de reductie van 20% van het energieverbruik van gebouwen in 2020 (Richtlijn 2012/27 / EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012) en de bouw van nieuwe "nul-energie" woningen vanaf 2021.

LUMINOPTEX richt zich op het ontwerp en de implementatie van nieuw intelligent textiel voor “autonome diffuse verlichting” met toepassingen in interieur design, decoratieve stoffen of signalisatie. Om dit doel te bereiken, zijn we van plan om organische elektroluminiscente diodes (OLED) direct te integreren op textiel. Op die manier worden de unieke textieleigenschappen (flexibiliteit, licht gewicht, comfort, lage kostprijs) gecombineerd met de voordelen van OLEDs (lichtrendement, laag verbruik, lichtgewicht, flexibiliteit, vlakke en diffuse verlichting over grote oppervlakken en uitzicht). Deze OLED elementen kunnen onafhankelijk worden aangedreven, en halen de nodige energie uit de in de gebouwen beschikbare draadloze netwerken (WIFI) en slaan deze energie op in elektrochemische batterijen of super condensatoren.

LUMINOPTEX baseert zich op de onafscheidelijke competenties van de 6 regionale partners en stelt innovatieve technieken voor om een textiel te creëren dat volgende drie functies combineert:

  • energie-captatie
  • energie-opslag
  • autonome lichtelementen voor sfeerverlichting

Portefeuille GotoS3

interreg operateurs

Budget

Total: 2 127 058,48 EUR

European Regional Development Fund: 1 169 882,14 EUR