MACOBIO maakt deel uit van de projectcluster FEDER 2014-2020 - Low Carbon Footprint Materials - die gericht is op de valorisatie van natuurlijke grondstoffen voor de productie van nieuwe materialen van biogebaseerde oorsprong. MACOBIO is in het bijzonder gefocust op het ontwerp van 100% biogebaseerde composietmaterialen, zoals composieten met een innovatieve thermoplastische of thermohardende biogebaseerde matrix, versterkt met natuurlijke vezels.

Materialen met een kleine CO2 voetafdruk zijn een middel om de ecologische en sociale uitdagingen aan te gaan. Het doel van het project is de ontwikkeling van biogebaseerde polymeren op basis van biomoleculen geëxtraheerd uit verschillende lokale biomassa’s. 

Composieten met een thermoplastische en thermohardende matrix op basis van biogebaseerd harsen moeten versterkt worden met korte of lange vezels. 
Om de composieten te versterken met lange natuurlijke vezels maakt Centexbel textiele verstevigingsstructuren aan die we aan de partners voorleggen. Deze structuren worden geproduceerd als meerlagige interlock vlechten en als 2D en 3D weefsels. Daarnaast stellen we ook oppervlaktefunctionalisaties voor die de affiniteit tussen de natuurlijke vezels en de harsen bevorderen. 

Dankzij het project konden we investeren in hoogtechnologische machines waarmee we het onderzoek kunnen uitvoeren naar biogebaseerde producten waarvan de eigenschappen vergelijkbaar zijn met conventionele (minder groene) materialen. Door de biogebaseerde materialen op de markt te brengen werken we mee aan het verminderen van de milieu-impact.

Projectpartners :

  1. CERTECH
  2. CELABOR
  3. CENTEXBEL
  4. SIRRIS
  5. UCL
  6. CENAERO
  7. MATERIANOVA
  8. UMONS

Financiering

enmieux-feder-wallonie

FEDER:  4.578.232 €
Wallonie/FWB: 4.830.872 €
Opérateurs publics: 2.036.477 €
Total: 11.445.581 €