1 juni 2023 markeert een aardverschuiving in de wereld van intellectuele eigendomsrechten met het Europees octrooi met eenheidswerking!

Voor die datum bestond enkel de Europese octrooiaanvraag. Zodra het octrooi was toegekend, moest je het valideren in elk land in Europa waar je een octrooi wilde.

17 countries unitary patent

© EPO

Nu kunt u een eenheidsoctrooi krijgen dat in één keer geldig is in 17 Europese landen!

De 17 landen die de overeenkomsten al hebben geratificeerd en deelnemen aan het eenheidsoctrooi zijn: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden.

Voordelen

  • 1 eenheidsoctrooi, 1 procedure bij problemen, voor 1 Europese rechtbank
  • Een eenheidsoctrooi geldig in 17 landen is veel goedkoper, dan te betalen voor elk afzonderlijk land
  • Tijdbesparende vereenvoudigde procedure

Nadelen

  • Op dit moment nemen slechts 17 landen deel aan het eenheidsoctrooi.
    • Belangrijke textielproducerende, importerende en/of exporterende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Turkije ontbreken!
  • Het valt nog te bezien hoe het nieuwe systeem zich zal gedragen (bijv. met betrekking tot beslissingen van de toegewezen rechtbank); er zijn nog geen precedenten.

Centexbel is verheugd te kunnen aankondigen dat onze innovatie die de Techtextil Innovation Award 2022 won, een PLA-dispersie voor textielcoatings, onlangs is goedgekeurd als Europees Unitair Patent.