et aantal octrooiaanvragen van Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen bij het Europees Octrooibureau (EPO) is ondanks de pandemie met 3,3% toegenomen in 2021, na een lichte daling in 2020 (-0,7%).  Volgens de Patent Index die het EPO vandaag publiceerde, dienden in België gevestigde innovators 2485 aanvragen in – het hoogste aantal tot nu toe. 

Het aantal octrooiaanvragen op het gebied van farmaceutica steeg met liefst 34,3%, waardoor deze tak meteen het belangrijkste Belgische technologiedomein wordt in aantal aanvragen (van plaats 4 naar plaats 1). Biotechnologie komt op de tweede plaats, gevolgd door medische technologie.

Dat betekent dat de drie actiefste Belgische technologiedomeinen vandaag allemaal verband houden met gezondheidszorg. Verder werd een sterke groei vastgesteld in de domeinen grondstoffen/metallurgie (+51,7%), transport (+26,2%) en halfgeleiders (+25,9%).

 • Octrooiaanvragen van Belgische bedrijven en innovatoren bij het Europees Octrooibureau herstellen zich na daling in 2020 en stijgen met 3,3% in 2021
 • Technologieën voor gezondheidszorg vormen grootste motor voor innovatie in België
 • Octrooiaanvragen voor farmaceutica nemen toe met 34% en worden belangrijkste Belgische technologiedomein
 • Vijf van de tien actiefste Belgische octrooiaanvragers zijn universiteiten en onderzoeksinstellingen
EPO patent index belgium

Op wereldvlak

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft in 2021 188 600 aanvragen ontvangen, een stijging met 4,5% ten opzichte van het voorgaande jaar en het hoogste aantal tot nu toe. Uit de vandaag gepubliceerde octrooi-index 2021 van het EOB blijkt dat het aantal octrooiaanvragen vorig jaar aanzienlijk is gestegen na een lichte daling in 2020 (-0,6%).

Het aantal octrooiaanvragen - een vroege indicator van de investeringen van bedrijven in onderzoek en ontwikkeling - is gestegen in negen van de tien meest octrooiactieve technologiegebieden, waarbij digitale communicatie en computertechnologie de sterkste groei lieten zien.

 EOB-voorzitter António Campinos:

De sterke vraag naar octrooien vorig jaar toont aan dat innovatie robuust is gebleven. Het onderstreept de creativiteit en veerkracht van innovatoren in Europa en wereldwijd. Zij hebben grotere aantallen octrooiaanvragen ingediend en de sterke groei op het gebied van digitale technologieën vormt het overtuigende bewijs van de digitale transformatie die in alle sectoren en industrieën plaatsvindt.

 • Aanvragen bij Europees Octrooibureau gestegen met 4,5%
 • Aanzienlijke opleving na lichte daling in 2020
 • Digitale en gezondheidstechnologieën belangrijkste aanjagers van groei
 • Audio-visuele technologie en halfgeleiders nemen toe
 • De belangrijkste landen van herkomst zijn de VS, Duitsland, Japan, China en Frankrijk
 • China met sterkste stijging (+24%)
 • Huawei staat bovenaan de lijst van aanvragende landen, voor Samsung, LG, Ericsson en Siemens