Composieten op basis van koolstofvezels worden steeds vaker toegepast. Omwille van de hoge kosten, beperkte productiecapaciteit in Europa en het gebruik van het petroleumgebaseerde polyacrylonitrile (PAN) als precursorvezel (PF) waaruit de koolstofvezel wordt afgeleid, is het dringend nodig innovatieve productiemanieren te onderzoeken.

Hiervoor zijn nieuw processen nodig op basis van duurzame precursormaterialen om kwalitatieve koolstofvezels te ontwikkelen, met een lager energieverbruik en die voldoende én betaalbare koolstofvezels produceren voor verschillende Europese industriële sectoren.

Het LIBRE project maakt gebruik van een nevenstroom van ligninehoudende grondstoffen uit de pulp- en papierindustrie die wordt vermengd met een biopolymere percursorvezel om een grondstoffenefficiënte productieproces voor duurzame koolstofvezels te creëren.

Het hoofddoel van het LIBRE project is de ontwikkeling van materialen uit koolstofvezels met een superieure structuur die nieuwe markten zullen ontsluiten.

Het project wordt gesteund door de Europese Unie - Call H2020-EU.3.2.6. - Bio-based Industries Joint Technology Initiative (BBI-JTI) under project nummer: 720707