Het PlasmaSol project heeft tot doel meer innovatieve en duurzame adhesie- en functionalisatietechnologieën te ontwikkelen voor verschillende materialen door middel van atmosferisch plasma.

Plasma surface treatment - principle

Context

In het verleden werd duurzame hechting op een breed scala aan ondergronden verkregen met behulp van conventionele nat-chemische oppervlaktebehandelingen. Deze nat-chemische oppervlaktebehandelingen hebben verschillende ecologische en gezondheidsgerelateerde gevolgen. Het is bekend dat technologieën op basis van oplosmiddelen gevaarlijk en licht ontvlambaar zijn.

Maar ook processen op basis van water, hoewel ze een veiliger alternatief zijn voor processen op basis van oplosmiddelen, hebben ecologische nadelen. Zo wordt er een enorme hoeveelheid afvalwater geproduceerd, terwijl de noodzaak van een extra droogstap leidt tot een hoog energieverbruik.

In het kader van de doelstelling om het energie- en (gevaarlijke) chemische verbruik te verminderen, wordt de atmosferische plasmatechnologie voorgesteld als een milieuvriendelijk alternatief voor oppervlakte-activatie en -modificatie, terwijl het eigenschappen biedt die niet altijd binnen het bereik van conventionele processen liggen. Ondertussen kunnen conventionele processtappen (d.w.z. reinigingsstappen, primerapplicatie) worden geëlimineerd, wat leidt tot een vermindering van de procestijd en het energie- en chemicaliëngebruik.

Dit project richt zich op plasma-functionalisatie als een veelbelovende technologie om de hechting, antibacteriële en brandvertragende eigenschappen te verbeteren.

Acties

Dit project richt zich op het verkrijgen van fundamentele fysische en chemische inzichten in plasmapolymerisatie en -modificatiemechanismen en op het modelleren van het plasmaproces. Gezien de toepasbaarheid in industrieel relevante omgevingen zal het plasmareactorontwerp geoptimaliseerd worden om homogeen afgezette gefunctionaliseerde coatings te verkrijgen. Bovendien streven we ernaar deze nieuwe technologie te automatiseren om ze industrieel haalbaar te maken voor een brede waaier van toepassingen.

plasma

Binnen het project onderzoekt Centexbel de mogelijkheden van plasmafunctionalisering om textiel te voorzien van antimicrobiële, vlamvertragende of fluorvrije hydrofobe eigenschappen.

Daartoe gebruiken we de PlasmaLine van projectpartner Molecular Plasma Group om fundamentele inzichten te verwerven en chemische en fysische kennis te ontwikkelen rond de plasmafunctionalisering van een brede waaier textielsubstraten. Het O&O-plasma-apparaat is ontworpen om het oppervlak van om het even welk materiaal in een semi-industriële omgeving te behandelen, zodat het in een later stadium gemakkelijk industrieel kan worden opgeschaald.

Door het effect van verschillende plasmaprocesparameters zoals plasmavermogen, precursortype/concentratie, behandelingstijd, enz. op de oppervlakte-eigenschappen van de behandelde stalen te onderzoeken, breidt Centexbel zijn expertise in het gebruik van plasmatechnologie voor de textielsector uit.

Van innovatie tot bedrijf

Met een breed scala aan industriële partners die in de hele waardeketen samenwerken en dankzij nieuwe fundamentele inzichten en innovaties in atmosferisch plasma van de kenniscentra, zullen de PlasmaSol-partners het potentieel om nieuwe industriële toepassingen te ontdekken, maximaliseren.

Projectdetails

Projecttype: ICON
Goedgekeurd op: 24/10/2019
Duur van het project: 01/11/2019 – 31/10/2022
Totaal budget: €3.371.978
Subsidie: €2.325.748

Partners

PlasmaSol project patners