re-home interreg nwe logo

In het dichtbevolkte gebied van Noordwest-Europa worden ongeveer 12.000 kinderen met neurologische aandoeningen geconfronteerd met levenslange obstakels, zoals ernstige mobiliteitsbeperkingen. Deze kinderen hebben geïndividualiseerde revalidatieplannen nodig die rekening houden met hun unieke behoeften en mogelijkheden.

Het ontbreken van uniforme procedures belemmert echter de ontwikkeling van allesomvattende programma's die gemakkelijk kunnen worden geïmplementeerd in verschillende zorgomgevingen. Ondanks de vooruitgang op het gebied van medische vooruitgang en revalidatietechnieken ontbreekt het de huidige stand van zaken op het gebied van motorische revalidatie aan de beschikbaarheid van geavanceerde technologische innovaties. Het tekort aan geavanceerde technologieën, zoals exoskeletten voor kinderen, speelt een rol bij het bestempelen van de NWE-regio als een medische woestijn.

Om deze obstakels aan te pakken en de neurologische kinderrevalidatie te verbeteren, richt het RE:HOME project zich op de volgende doelen:

  • Het verbeteren van de toegang tot geavanceerde technologieën door het leveren van nieuwe exoskeletmodules voor robotondersteunde revalidatie, slimme kleding en een IT-platform voor telemonitoring en het vergemakkelijken van de overdracht van digitale technologieën.
  • Het opzetten van gestandaardiseerde transnationale trainingsprogramma's voor zowel ziekenhuis- als thuissituaties. Pilootlanden zoals stedelijke gebieden in België en Nederland zullen worden gebruikt voor training en testsessies, met daaropvolgende aanpassing en testen in subregionale gebieden in Hauts de France. Deze programma's zullen vervolgens verspreid worden onder privébeoefenaars in Duitsland om verder getest te worden. Deze samenwerking is gericht op de overgang van een ziekenhuisgerichte aanpak naar een meer territoriaal gezondheidssysteem, waarbij de integratie van hulpmiddelen in zorgdiensten wordt vergemakkelijkt en territoriale zorgnetwerken worden versterkt. De gegevens die tijdens deze tests worden verzameld, zullen bijdragen aan gepersonaliseerde zorg, inclusief apparaatinstellingen en geoptimaliseerde gebruikstijden.
  • Het implementeren van een uitgebreid trainingsprogramma gericht op zorgverleners, ouders, kinderen en het algemene publiek. Dit initiatief is gericht op het verbeteren van de toegang tot informatie en kennis over revalidatietechnologieën en -praktijken.

Door sociale inclusie voor mensen met een handicap te bevorderen en lokale capaciteit voor verandering op te bouwen, streven we naar een meer inclusieve en ondersteunende samenleving.

Projectpartners

Het project wordt geleid door JUNIA Grande école d'ingénieurs (Frankrijk)

Het grote aantal geassocieerde organisaties (13), waaronder patiëntenverenigingen (3), KMO's (4) en gezondheidszorgorganisaties (6) uit alle landen in het consortium, zal vanaf het begin en gedurende het hele project waardevol advies geven.

De rol van Centexbel in RE:HOME

Centexbel zal in het RE:HOME project een slim textiel creëren met verschillende sensoren om fysiologische parameters en bewegingen te monitoren.

Het project richt zich op het ontwikkelen van nieuwe sensoren en het onderzoeken van geavanceerde technologieën om ze in textiel te integreren.

Door deze samenwerking zal Centexbel zijn expertise in slimme textielinnovaties vergroten om waardevolle ondersteuning te bieden aan textielbedrijven. 

Financiering

Totaal budget: € 8,700,000.00
Totaal EFRO budget: € 5,222,000.64