Slimme textielproducten zijn in staat om veranderingen in hun omgeving aan te voelen en daarop te reageren, waardoor hun functionaliteit voor de drager toeneemt. De belangrijkste toepassingsgebieden van slim textiel zijn veiligheid en bescherming (bijv. technisch textiel en werkkleding), medische ondersteuning (bijv. monitoring van ouderen) en prestatieverbetering (bijv. fitness en sport).


Een slim textielproduct bestaat uit vier elementen: sensoren, communicatiepaden, een dataprocessor en een stroombron. De uitdaging is hun integratie in het textiel. Helaas beantwoorden de huidige state-of-the-art oplossingen niet volledig aan alle behoeften, vooral op het gebied van het creëren van naadloze en onbelemmerde verbindingen en inkapselingen van elektronische modules in textiel. 3D-printing is een ideaal hulpmiddel om alternatieve strategieën te ontwikkelen voor de integratie van verbindingen en inkapselingen in textiel. 


Het Smart³D project heeft tot doel de leemtes op te vullen (verbindingen & inkapselingen) die momenteel de integratie van elektronica in textiel beperken. Een combinatie van additive manufacturing & nieuwe spuitgiettechnieken zal gebruikt worden voor prototyping & kleine productieruns.

Dit project kan uw bedrijf helpen innoveren!

Om deel te nemen aan dit project, contacteer Tom Vercoutere of vul onderstaand formulier in:

Projectpartners

Projectfinanciering

Project nr. HBC.2019.2673