De efficiëntie van textiel om een barrière te vormen tegen de penetratie/wildgroei van micro-organismen is essentieel in medische beschermkleding of in beddengoed in ziekenhuizen. Tijdens de afgelopen jaren konden we een grote vooruitgang optekenen in de ontwikkeling van textielmaterialen en procedures die mensen een effectieve bescherming bieden tegen verschillende ziektekiemen.

In een ziekenhuisomgeving is het noodzakelijk de gepaste textielmaterialen te selecteren die als een effectieve barrière optreden tegen het binnendringen of overdragen van micro-organismen in natte en droge toestand.

In noodsituaties, zoals tijdens het uitbreken van SARS of ebola, en meer recent van het coronavirus, kunnen die barrière-eigenschappen levensreddend zijn.

Centexbel heeft de kennis en beschikt over de nodige toestellen om de barrière-eigenschappen tegen micro-organismen en bloed te evalueren van textiel, chirurgenpakken, chirurgenmaskers en operatiedoeken.

Weerstand tegen penetratie door infectueuze stoffen

Normen

ISO 16604: resistance to penetration by contaminated liquid under hydrostatic pressure (ISO 16603 synthetic blood test –screening)

ISO 22610: resistance to penetration by infective agents due to mechanical contact with substances containing contaminated liquids

ISO/DIS 22611: resistance to penetration by contaminated liquid aerosols

ISO 22612: resistance to penetration by contaminated solid particles

Resultaten

Classificatie van prestatieniveaus

 

Weerstand tegen penetratie door infectueuze stoffen onder hydrostatische druk

failed ISO 16604

ISO 16604 - het textielmonster is niet geslaagd voor de test

Norm

ISO 16603 : synthetic blood resistance penetration

Resultaat

Pass/fail

Opeenvolgende drukniveaus 

  • 0, 1.75, 3.5, 7, 14 en 20 kPa (5’)
  • 0 kPa 5’-14 kPa 1’-0 kPa 4’

Deze testmethode is afgeleid van ASTM F1670

Natte bacteriële penetratie

De Europese Verordening betreffende medische hulpmiddelen legt de verantwoordelijkheid voor het vermijden van besmettingen gerelateerd aan hulpmiddelen bij de producent. Om overeenstemming aan te tonen met de vereisten en om een productbeschrijving te bieden aan de gebruiker, is er nood aan geharmoniseerde en erkende internationale testmethoden.

De testmethode die in deze internationale norm wordt beschreven maakt gebruik van microbiologische technieken en is daarom bedoeld om uitsluitend door laboratoria te worden toegepast die zijn uitgerust om dit soort opdrachten uit te voeren.

 

Norm

ISO 22610: Chirurgisch afdekmateriaal, operatiejassen en clean air suits, gebruikt als medische hulpmiddelen voor patiënten, klinisch personeel en apparatuur - Beproevingsmethode voor de bepaling van de weerstand tegen bacteriële doordringing van vocht

ISO 22610 - wet bacterial penetration

ISO 22610 - bepaling van natte bacteriële penetratie

Principe

Een film met donormateriaal met dezelfde afmetingen als het testmonster en waarop de bacteriën zijn aangebracht, wordt op het testmonster geplaatst met de gecontamineerde kant naar beneden en wordt afgedekt met een HDPE afdekfilm.

Twee conische metalen ringen, die precies in elkaar passen, houden de drie lagen samen. De assemblage wordt op een agarplaat geplaatst waarvan de stalen ringen vrij buiten de rand hangen en die de trekkracht uitoefenen. Een abrasie-resistente vinger wordt bovenop de materialen geplaatst met een bepaalde kracht om het testmonster in contact te brengen met de agar-oppervlakte. De vinger wordt over de volledige oppervlakte bewogen in minder dan 15 minuten via een draaiende hefboom aangestuurd door een eccentric cam. 

Doordat de geassembleerde materialen worden opgespannen door het gewicht van de stalen ringen komt slechts een klein deel van het testmonster in contact met de agar-plaat op ieder ogenblik. Dankzij het gecombineerde effect van wrijving en vloeistofmigratie van de agarplaat, kunnen de bacteriën via het donormateriaal doorheen het testmonster dringen tot op de agar-plaat.

De test wordt gedurende 15 minuten uitgevoerd. Daarna wordt de agar-plaat door een verse plaat vervangen en wordt de test herhaald met dezelfde assemblage, m.a.w. met dezelfde donor- en testspecimen. Vijf opeenvolgende testen worden met dezelfde assemblage uitgevoerd om de penetratie in de tijd te beoordelen.

Met dezelfde techniek wordt ook de bacteriële contaminatie van de bovenkant van het testmonster en de bacteriële lading die overblijft op het donor materiaal  beoordeeld.

Verstuur uw proefstukken naar

Centexbel - Microbiologisch Lab
Rue du Travail 5
4460 Grâce-Hollogne
Belgium
+32 4 296 82 00
g-h@centexbel.be