Medisch textiel en hygiënetextiel zijn textielstructuren die worden ontworpen en geproduceerd voor een grote waaier van medische toepassingen, met inbegrip van implantaten.

Ontwikkelingen op het vlak van medisch textiel omvatten wondheling en gecontroleerde vrijgave van medicamenten, verband en drukkleding, implanteerbare (medische) hulpmiddelen en slim textiel. Grote maatschappelijke veranderingen zoals de toenemende wereldbevolking en vergrijzing, risico's gerelateerd aan verkeer, chemicaliën, sportbeoefening of klimaatverandering zullen de vraag naar efficiënt en performant medisch textiel doen toenemen.

Innovatie op het vlak van vezels en productietechnologieën voor garens, weefsels en composieten resulteren in nieuwe toepassingsgebieden voor medisch en beschermend textiel. Deze ontwikkelingen zijn gericht op het verbeteren van veiligheid, comfort, gebruiksvriendelijkheid en op het e-monitoren van vitale functies. De textieleigenschappen, waaronder porositeit, soepelheid, flexibiliteit in combinatie met mechanische weerstand en de enorme keuzemogelijkheden van materialen (polymeren, composietmaterialen), vormen (vezels, garens, weefsels, breisels, vlechtwerk of non-woven) en functionaliteiten (via oppervlaktebehandeling, coating, compounding) hebben ervoor gezorgd dat textiel vaak het meest geschikte materiaal is om te beantwoorden aan de noden van patiënten, medisch personeel, atleten en mensen die een gevaarlijk beroep uitoefenen (brandweerlui, vissers, hoogtewerkers, lassers, interventieteams).

Technisch textiel voor medische en veiligheidstoepassingen bieden de textielindustrie heel wat mogelijkheden op het vlak van productdiversificatie en het creëren van nicheproducten met een hoge meerwaarde.