Nyobe uit Kruishoutem behaalt als eerste Belgische producent van tapijtgarens het STeP by Oeko-Tex® certificaat.

Centexbel - Zwijnaarde, 2 mei 2017 Op 20 april 2017 werd het SteP by Oeko-Tex® certificaat uitgereikt aan Nyobe nv uit Kruishoutem. Daarmee is Nyobe nv het eerste tapijtgaren producerende bedrijf in België dat de audit met succes heeft afgerond en het vierde Belgische textielbedrijf dat het STeP by Oeko-Tex® keurmerk mag gebruiken in zijn communicatie. Op die manier kan het bedrijf op een transparante en gedocumenteerde manier aantonen dat de productie plaatsvindt in duurzame omstandigheden op het vlak van het beheer van chemische stoffen, milieuprestaties en -beheer, kwaliteitszorg, sociale rechtvaardigheid en gezondheid en veiligheid op de werkplek.

Wat is STeP by Oeko-Tex®?

STeP is een certificatieprocedure die bestaande productieprocessen analyseert en beoordeelt op het gebruik van milieuvriendelijke technologieën en producten, het naleven van sociaal aanvaardbare arbeidsvoorwaarden en de milieu-impact van de productiesite. STeP staat voor “Sustainable Textile Production” en geeft productiebedrijven de mogelijkheid om een modulaire analyse te laten uitvoeren in alle relevante bedrijfsafdelingen, zoals kwaliteitszorg, gebruik van chemicaliën, milieubescherming, milieumanagement, sociale verantwoordelijkheid, gezondheid en veiligheid. Het STeP certificaat garandeert dat het bedrijf de spelregels van verantwoord en duurzaam ondernemen ter harte neemt en dat het zich engageert om te evolueren naar een steeds betere score. Omdat de STeP certificatie op maat van de textiel- en kledingindustrie is gemaakt, kan het de bedrijven doelgericht ondersteunen in een continu proces om de productievoorwaarden te verbeteren. Om het STeP-certificaat te behalen moet een bedrijf een succesvolle audit doorlopen die wordt uitgevoerd door één van de erkende OEKO-TEX® instellingen, zoals Centexbel. Daarin wordt nagegaan in welke mate een bedrijf op een duurzame manier tewerk gaat. Het resultaat wordt vastgelegd in een score, die een niveau van 1 tot 3 weergeeft.

Wie is Nyobe?

(© Nyobe nv) Op de website van Nyobe kunnen we de Griekse mythe van Niobe lezen. Koningin Niobe was zo fier op de schoonheid van haar zes dochters en zes zonen, dat ze zich de jaloezie van Titanes Leto op de hals haalde, die haar veranderde in een wenende rots. Als watervallen en rivieren, stroomden haar tranen uit de met sneeuw bedekte bergen naar het dal. Zo ook stromen de sneeuwwitte nylon 6-draden uit het naar haar genoemde bedrijf Nyobe in Kruishoutem. Het succesverhaal van Nyobe begon al in 1976, toen nog onder de naam Beaulieu Nylon NV, als producent van het welgekende en nog steeds witte nylon 6. De nylon korrels worden ofwel als dusdanig verkocht als granulaat of worden intern verwerkt tot garens. Bij Nyobe werken 166 mensen in een volcontinu ploegensysteem, 365 dagen per jaar, 24 op 24. Nyobe nv produceert high-grade nylon 6 polymeren en PA6 BCF garens voor de textielindustrie (vloerbekleding). De naamsverandering in 2013 ging gepaard met een “facelift” van het kwaliteitszorgsysteem en het behalen van het ISO 14001 certificaat. De toenemende milieu- en duurzaamheidsinspanningen van Nyobe zijn nu vertaald in het STeP certificaat, waarin het bedrijf het niveau 3 kon behalen.

Contacten:

Centexbel Dirk Weydts is STeP by Oeko-Tex® auditor - dw@centexbel.be http://www.centexbel.be Nyobe nv Bert Decoene is milieucoördinator by Nyobe nv - Bert.Decoene@nyobe.be http://www.nyobe.be/