Applicant: EUROFILTERS
Inventors: SAUER RALF, SCHULTINK JAN
Patent application number: WO2022029071 A1


Het probleem

In het laatste decennium hebben niet-geweven filterzakken voor stofzuigers systematisch papieren filterzakken vervangen wegens hun veel betere eigenschappen, onder meer op het gebied van afscheiding, verstopping en mechanische sterkte. De nonwovens zijn over het algemeen vervaardigd uit thermoplastische kunststoffen, in het bijzonder polypropyleen (PP) en/of polyester (PET). Het gebruik van hoogwaardige en zware nonwovens in wegwerpproducten is echter om ecologische redenen zeer kritisch geworden.

Biologisch afbreekbare filterzakken zijn geen echt alternatief omdat filterzakken veel niet-biologisch afbreekbare absorberende materialen bevatten. Niet-geweven filterzakken voor stofzuigers bestaan uit verschillende lagen: steunlagen voor mechanische sterkte, grove filterlagen met een grote opslagcapaciteit voor stof zonder de luchtweerstand te veel te verhogen, en fijne filterlagen voor het filteren van deeltjes < 1 μm. Bovendien zijn roosters en tussenschotten aangebracht voor een betere stofopslagcapaciteit, om de stromingsomstandigheden binnenin de filterzak te optimaliseren en om de levensduur te verlengen.

De oplossing

Eurofilters heeft een filterzak voor stofzuigers ontwikkeld die hoofdzakelijk van gerecycleerde kunststoffen is gemaakt en bestaat uit een wand van luchtdoorlatend materiaal die een binnenkamer omgeeft, en een inlaatopening die in de wand is aangebracht, waarbij het luchtdoorlatende materiaal bestaat uit ten minste één laag van gebonden textielvlies en/of een laag van gebonden vezelvlies, gemaakt van gerecycleerde kunststof of een veelvoud van gerecycleerde kunststoffen, met inbegrip van chemisch gerecycleerd polypropyleen. Deze filterzakken bieden ook economische voordelen, aangezien de meeste gerecycleerde kunststoffen kunnen worden verkregen tegen betere prijzen dan de overeenkomstige nieuwe grondstoffen.

In vergelijking met fysisch geproduceerde rPP heeft chemisch gerecycleerde rPP het voordeel dat de chemische en mechanische eigenschappen gericht kunnen worden aangepast, zoals bij "zuiver" PP het geval is. In deze context kunnen meltblown of spunbonded nonwovens, vervaardigd uit rPP-materiaal, elektrostatisch worden geladen.

Eurofilters nv

Eurofilters is in 1977 opgericht door de familie Schultink en heeft ongeveer 160 mensen in dienst. Het bedrijf maakt producten op basis van gesponnen vezels, naast stofzuigerzakken ook materialen voor de fabricage van mondmaskers en bloedfiltratie. Het bedrijf dat geleid wordt door Jan Schultink als CEO en Frits Schultink als CFO is onlangs overgenomen door het Duitse bedrijf Miele.