Aanvrager: Soudal NV
Uitvinder(s): Yves De Smet; Luc Thys; Peter Maria Ivan Brughmans; Rob Labots 
Aanvraag octrooi: BE1030436
Publicatiedatum: 2023-11-06

Het probleem

Momenteel worden patronen van hogedichtheidpolyethyleen (HDPE) gebruikt voor het doseren van lijmen en afdichtmiddelen. HDPE kan worden gerecycled, maar dit hangt af van een paar belangrijke criteria. De eerste en belangrijkste voorwaarde is dat het afval op de juiste manier moet worden afgevoerd. Helaas voldoen de meeste gebruikers niet aan deze voorwaarde, omdat HDPE-afval vaak vervuild is met andere soorten afval. Zelfs als de afgedankte HDPE-cartridges via de juiste afvalkanalen worden ingezameld, blijven er uitdagingen bestaan, voornamelijk omdat deze cartridges volledig moeten worden geleegd voor de start van het recyclageproces. De meeste kunststofreinigingsprocessen zijn gebaseerd op drijf-zinktanksystemen waarbij onzuiverheden meestal kunnen worden verwijderd door HDPE in water te laten drijven. HDPE-patronen zijn echter vaak te sterk vervuild door de kleefstoffen en afdichtmiddelen die ze bevatten. Hardnekkige restproducten die meestal volledig uitgedroogd en/of uitgehard zijn, kunnen niet van de kunststof gescheiden worden. Bijgevolg kan het meeste van dit kunststofafval niet gerecycleerd worden.

Daarom is er behoefte aan een betrouwbaar recyclageproces voor dit soort kunststofafval. Er is steeds meer vraag naar gerecycleerde kunststoffen, zoals polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP), voor gebruik in breeuwpatronen om het gebruik van nieuwe kunststoffen en de CO₂-voetafdruk van verpakkingen te verminderen.

De oplossing

De uitvinding heeft betrekking op een methode voor het recyclen van een patroon voor gebruik in een patroongeweer, waarbij de patroon is samengesteld uit kunststof en bestaat uit een behuizing (10) met een voorkant (16) met een uitlaat (11) en een achterkant in de vorm van een plunjer (14), de patroon bevat restmateriaal (13), de methode bestaat uit: 

  • het dwars op de lengteas van de behuizing snijden van de behuizing (10) in 4 delen (10.1), ( 10.2), (10.3) en (10.4), waarbij deel (10.1) de voorkant (16) met uitlaat (11) omvat; waarbij deel (10.2) het deel van de behuizing omvat dat restmateriaal (13) bevat; waarbij deel (10.3) het deel van de behuizing omvat dat plunjer (14) bevat, en deel (10.4) de rest van de behuizing omvat;
  • verzamelen van ten minste een van de delen (10.1), (10.2), (10.3) of (10.4), 
  • het restmateriaal (13) van het verzamelde onderdeel of de verzamelde onderdelen verwijderen, en 
  • hergebruik van het plastic van het verzamelde onderdeel of de verzamelde onderdelen waaruit het restmateriaal (13) is verwijderd. 

De uitvinding heeft ook betrekking op cartridges die zijn gemaakt van materiaal dat bestaat uit gerecycleerde kunststoffen van onderdelen (10.1), (10.2), (10.3) en/of (10.4) die zijn verzameld volgens de methode van de onderhavige uitvinding. Verder heeft de uitvinding betrekking op afdichtmiddelen of kleefstoffen die bestaan uit restmateriaal (13) dat met de methode van de uitvinding is ingezameld en gerecycled. Dergelijke producten kunnen in een nieuwe cartridge worden gebruikt, bij voorkeur een cartridge waarvan de behuizing uit gerecycled materiaal bestaat.

soudal patent drawing

De uitvinding kan ook worden toegepast voor cartridges die andere vloeibare stoffen bevatten, zoals verf en decoratieve materialen en dergelijke. In het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op patronen die moeilijk te verwijderen materialen bevatten, zoals kit en lijm. De huidige procedure wordt bij voorkeur uitgevoerd via een continu of semi-continu proces. Het proces is bij voorkeur geautomatiseerd met identieke cartridges die op een transportband worden geplaatst, zodat de voorkant van de cartridges in dezelfde richting wijst.