Robert W Gore, die de Gore-Tex technologie uitvond toen hij voor het bedrijf van zijn vader in Maryland, VS, werkte, is op 83-jarige leeftijd overleden. De stof, die in 1976 werd geïntroduceerd, heeft talloze wandelaars, joggers en buitensporters beschermd tegen de regen, maar is ook terug te vinden in tal van andere producten.

Als chemisch ingenieur werd Robert Gore CEO van WL Gore & Associates.

Gore werd geboren in Utah en behaalde bachelor- en masterdiploma's aan de Universiteit van Delaware en de Universiteit van Minnesota. Hij kwam bij WL Gore & Associates, dat in 1958 was opgericht door zijn vader Bill en zijn moeder Vieve Gore.


Gore's doorbraak kwam in 1969 toen hij een nieuwe manier vond om een polymeermateriaal te vervaardigen. Toen hij onderzoek deed naar een procedé om een loodgieterstape te produceren, ontdekte hij dat het materiaal tot 800 procent kon worden uitgerekt en licht en ademend werd, 70 procent geconstrueerd uit lucht. Hij ontdekte dat dit microporeuze materiaal poriën had die veel kleiner waren dan waterdruppels en werd daarom ook beschouwd als een geweldige, ademende oplossing voor het waterdicht maken.

Met wat extra aanpassingen voor structuur en sterkte had Gore een innovatief nieuw materiaal gecreëerd en het handelsmerk "GORE-TEX" gegeven. De stof zorgde voor een revolutie in de waterdichte bovenkleding en werd al snel omarmd in regenjassen, schoenen en andere kledingstukken, maar ook in de medische, luchtvaart- en ruimtevaartindustrie.

Gore heeft onmiddellijk de volgende octrooien aangevraagd en verkregen:

  • U.S. Patent 3,953,566, issued April 27, 1976, for a porous form of polytetrafluoroethylene with a micro-structure characterized by nodes interconnected by fibrils
  • U.S. Patent 4,187,390, issued February 5, 1980
  • U.S. Patent 4,194,041 on March 18, 1980 for a "waterproof laminate", together with Samuel Allen

Een patent aanvragen kan het verschil maken!

Een andere vorm van uitgerekte PTFE-band werd vóór Gore-Tex in 1966 geproduceerd door John W. Cropper uit Nieuw-Zeeland. Cropper had voor dit gebruik een machine ontwikkeld en gebouwd. Cropper koos er echter voor om het proces van het creëren van uitgebreid PTFE als een handelsgeheim te houden en als zodanig is het ongepubliceerd gebleven.