Aanvrager: SIOEN INDUSTRIES NV
Uivinders: Willem VAN DAELE, Frank VERANNEMAN, Joost WILLE JOOST, Bruno DEVOS
Octrooiaanvraag nummer: EP4151812

Het probleem

Verstevigingsweefsels kunnen worden gevormd door een weefsel dat al dan niet is ingekapseld in een thermoplastische of elastomeercoating. De weefselstructuur vergemakkelijkt het inkapselings- of coatingproces door grotere tussenruimten te bieden. Dit soort versterkingsweefsels kan nuttig zijn voor dakbedekkingsmembranen, tenten, dekzeilen, plakkaten, spandoeken, reclameborden en dergelijke.

Een van deze soorten versterkingsweefsel voor gebruik als dakbedekking is bekend uit octrooipublicatie nr. US 10.072.419 B2. Bij het aanbrengen van de dakbedekking wordt die vastgezet met behulp van pluggen. Het nadeel van dit soort weefsels is dat door de opwaartse druk als gevolg van windbelasting de bevestigingspunten bij extreme windbelasting kunnen uitscheuren.

De oplossing

De huidige uitvinding voorziet in een versterkingsweefsel met verbeterde scheurweerstand dat ook de mogelijke opwaartse druk onder windbelasting vermindert.

De uitvinding betreft een versterkingsweefsel voor synthetische membranen voor toepassing in dakbedekking, bestaande uit een gecoat versterkingsweefsel of een dakbedekkingsmateriaal dat het eerstgenoemde weefsel omvat.

Het versterkingsweefsel voor dakbedekkingsmateriaal bestaat uit een weefsel in de vorm van een maas, waarbij het open weefsel een aantal bundels inslagdraden op afstand van elkaar heeft in een eerste richting, en een aantal bundels kettingdraden op afstand van elkaar in een tweede richting, ongeveer loodrecht op de eerste richting, waarbij de bundel inslagdraden de bundel kettingdraden kruisen op kruispunten.

sioen patent drawing

Elk kruispunt bestaat uit ten minste één paar kettingdraden die in ten minste twee inslagdraden zijn ingeweven, waarbij elk paar kettingdraden in de bundels inslagdraden is ingeweven in een half-kruis leno weefsel, zodat de kettingdraden elkaar slechts kruisen tussen aangrenzende bundels inslagdraden. In de context van deze beschrijving verwijst de term "halfkruis leno weving" naar een leno weving van kettingdraden die elkaar slechts eenmaal kruisen tussen aangrenzende bundels inslagdraden. Bij voorkeur worden alle kettingdraden in de bundel inslagdraden geweven. Bovendien worden de kettingdraden in elke kruising geweven met de kettingdraden in een weefpatroon, bij voorkeur in linnenbinding, keperbinding of satijnbinding.

De uitvinder heeft geconstateerd dat deze combinaties van half-kruis leno weving met een uniforme weving, bij voorkeur een linnenbinding, keperbinding of satijnbinding tussen de kruisingen van de leno weving een verminderde inweving hebben in vergelijking met bekende weefstructuren, zoals die gepubliceerd in US 10.072.419. De verminderde inweving wordt bereikt door de inweving zo beperkt mogelijk te houden, waarbij de draden binnen het vlak gestrekt liggen, waardoor de uitbreiding met mogelijke opwaartse druk wordt verminderd. Hierdoor wordt de opwaartse kracht bij windbelasting verminderd omdat het weefsel zo vlak mogelijk wordt gehouden.

Bovendien ontstaat een weefsel met een dikte die gelijk is aan die van de gebreide scrims en dus dunner is dan een standaard geweven weefsel. Het kan dus worden gebruikt als dakbedekking met minder bevestigingspunten met dezelfde weerstand tegen windbelasting. Dit is enerzijds een kostenbesparing op materiaal en anderzijds een besparing op de benodigde arbeidstijd van de installateur.

Het gecoate weefsel bestaat uit een versterkingsweefsel en een coating bestaande uit een thermoplastisch of elastomeer materiaal, waarbij de coating is aangebracht over de lengte van de inslagdraden en de kettingdraden en zich op de kruispunten tussen de inslag- en kettingdraden bevindt. Bij het coaten van het versterkingsweefsel wordt een laag in de vorm van een pasta aangebracht op één of beide zijden van het versterkingsweefsel. Directe coating is een van de meest gebruikte technieken en is gebaseerd op het aanbrengen van een of meer lagen thermoplastisch of elastomeer materiaal op het versterkingsweefsel met behulp van een schraper, mescoating of kusrolcoating. De coating kan op verschillende manieren worden aangebracht, bijvoorbeeld door middel van extrusiecoating, pultrusie of impregnatie met behulp van vulling.