photo credits page banner:  Luka Slapnicar | unsplash.com

aacoma logo

Multimaterialen (Composieten) werden vroeger vooral ontwikkeld voor de lucht- en ruimtevaartsector vanwege hun gecombineerde lichtgewicht en uitzonderlijke mechanische eigenschappen. De technische vooruitgang op het gebied van materiaalontwerp en geavanceerde fabricageprocessen (Industry 4.0) opent nieuwe mogelijkheden voor het gebruik ervan in vele andere sectoren.


Voor kleine en middelgrote ondernemingen die nieuwe en concurrerende producten willen ontwikkelen en op de markt brengen, bieden composietmaterialen innovatieve mogelijkheden voor toepassingen in diverse industriële sectoren, waaronder de automobielsector, het vervoer, de machinebouw en de bouw.

Voor de meeste KMO's is de toepassing van disruptieve technologieën door de invoering van geavanceerde productietechnieken echter niet zonder risico's. Alvorens te investeren in nieuwe productielijnen moeten KMO's meer kennis verwerven over geavanceerde materiaal- en verwerkingstechnologieën en een aantal demonstratie- of prototypen produceren en testen.

Om geavanceerde fabricagetechnologieën in te voeren, hebben de KMO's behoefte aan geschoold en ervaren personeel.

Doelstellingen

Het AACoMa-project is gericht op het versneld introduceren van de geavanceerde productie van composietmaterialen via het demonstreren van de noodzakelijke verwerkingstechnologieën in nauwe interactie met bedrijven.

Nieuwe materialen en geavanceerde verwerkingstechnologieën zoals additive manufacturing, robotica, virtual engineering, virtual reality en kunstmatige intelligentie zullen worden aangepakt om de haalbaarheid van het verbeteren van materialen, productiekwaliteit en productiviteit aan te tonen.

Project website

Projectpartners

parners aacoma project

Financing

financing aacoma

Total Budget: € 2,956,906


EU funding: € 1,478,453 (50%)

Meuse-Rhine area