In dit project, gesteund door Interreg V Vlaanderen-Nederland en de Provincie Oost-Vlaanderen, onderzoekt Centexbel de mogelijkheden om textiel blauw te verven op basis van natuurlijke verfstoffen uit micro-algen, ter vervanging van de kunstmatige verfstof Briljant Blauw (E133).

Slotevent

Op 30 november 2018 vond het slotevent plaats waarop de resultaten van het onderzoek werden voorgesteld.

Resultaten van de Blauwe Keten

De glastuinbouw in Vlaanderen en Nederland kent moeilijke tijden omwille van oplopende kosten en een toenemende wereldwijde concurrentie. De overheden in beide regio’s ondersteunen daarom de transitie en modernisering van de glastuinbouw. Hierbij wordt gezocht naar een verrijking van het bestaande aanbod zoals de commerciële teelt van micro-algen, goed voor toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica.

Spirulina biedt in het aanbod van biogebaseerde micro-algen het grootste potentieel omdat het een belangrijke bron van fycocyanine (blauwe kleurstof) bevat. Het kan een waardevolle vervanger zijn van de artificiële variant, Briljant Blauw (E133), wat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en andere gezondheidsrisico's.

Op dit ogenblik worden de meeste micro-algen geïmporteerd uit Azië of de Verenigde Staten. De voorziene teelt in Vlaanderen en Nederland moet zich daarom kunnen onderscheiden door de hoge kwaliteit. En ook het logistieke proces van teelt naar verwerking moet economisch interessant zijn zodat er voldoende afnemers zijn van deze micro-alg. Serres zijn hiervoor bij uitstek geschikt en in de regio zijn er voldoende mensen aanwezig met de nodig technische kennis om, mits enige omscholing, deze teelt op een kwalitatieve en efficiënte manier te realiseren. Een bijzondere surplus binnen het project is het telen van de waterplant eendenkroos op het afvalwater zodat deze als uitstekende waterzuiveraar kan fungeren.

'De blauwe keten' is een aanzet om tot een nieuwe grootschalige sector te komen. Als deze teelt rendabel blijkt, is er ruimte voor tientallen hectare micro-algenteelt onder glas of op containervelden, waardoor de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler wordt.

Interreg Vlaanderen-Nederland logo

Waarom werkt Centexbel mee in dit project?

Spirulina biedt interessante economische mogelijkheden. Zo bezitten extracten van spirulina enkele uitstekende eigenschappen en dienen als voedingsadditief, cosmetisch ingrediënt of zelf voor medische toepassingen. Daarenboven is de blauwe kleurstof die het aanmaakt één van de enige blauwe pigmenten die we vrij zuiver uit de natuur kunnen extraheren. Het helderblauwe pigment leent zich dan ook om aan te wenden in de textielindustrie.

In het project Blauwe Keten gaat Centexbel op zoek naar mogelijke manieren om phycocyanine (het blauwe Spirulina pigment) te gebruiken om natuurlijke vezels zoals katoen, vlas of wol te verven. Phycocyanine is overigens een natuurlijk product waarmee een blauw geverfd product van 100% bio-oorsprong gemaakt kan worden. In dit project moedigen we de industrie aan om te bekijken wat het fycocyanine pigment voor hen kan betekenen.

In een eerste fase gaan we op zoek naar een goed protocol voor het verven van textiel. Vervolgens bestuderen we de eigenschappen van het geverfd textiel en gaan we na hoe we een stabiel geverfd product kunnen bekomen. Om het economisch haalbaar te maken bekijken we ten slotte met onze partners of het al dan niet nodig is het pigment helemaal op te zuiveren voor een goede verving. We bekijken dan ook met onze partners hoe we de microalgen gekweekt in de lokale tuinbouwbedrijven efficiënt kunnen omzetten in een biologisch geverfd textiel.
Heeft u interesse om mee te werken aan een blauwe toekomst?
Contacteer Brecht Demedts - bdm@centexbel.be

Coördinator:

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen

Projectpartners:

  • Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen)
  • POM Oost-Vlaanderen
  • Centexbel
  • Millvision B.V.
  • StapperDuurzaamAdvies
  • BOM Business Development & Foreign Investments B.V.
  • Katholieke Universiteit Leuven
  • Stichting Avans
  • Agropolis
  • Universiteit Gent

Verfprotocolen

Brecht Demedts legt het principe van fycocyanine als kleurstof en het verven van textiel met algen uit in twee Sway voorstellingen