Context

Statische elektriciteit wordt doorgaans gecreëerd door het contact of verwijdering van materialen in een proces dat bekend staat als tribo-elektrische ontlading. Wanneer je bijvoorbeeld over een tapijt loopt, veroorzaakt de interactie tussen het tapijt en jouw schoenen dat het tapijt elektronen afgeeft, waardoor het positief wordt geladen, en jouw schoen elektronen opnemen, waardoor ze negatief geladen worden. Wanneer je dan een metalen deurknop aanraakt, werkt die als een geleider waardoor je een elektrische schok voelt wanneer de statische elektriciteit van jouw lichaam ontlaadt (ESD).

De grootte van de tribo-elektrische lading hangt van vele factoren af zoals het contactpunt, de materiaaleigenschappen, de snelheid waarmee de materialen scheiden, de relatieve vochtigheid... Andere minder frequente bronnen van elektrische ontlading zijn inductie, ionen bombardement en contact met een ander elektrisch geladen voorwerp.

Textielmaterialen met slechte elektrostatische eigenschappen leiden niet enkel tot verminderd draagcomfort maar kunnen ook ernstige gezondheid- en veiligheidsrisico's inhouden, waardoor industriële arbeiders in gevaarlijke omstandigheden verplicht zijn om beschermende kleding te dragen met goede anti-statische eigenschappen. 

Klimaatkamer

antistatics lab

Centexbel beschikt over een atmosferisch gecontroleerde klimaatkamer:

temperatuur 

  • tussen 19 en 26 °C

relatieve vochtigheid

  • tussen 10 en 60 %

Deze 50 m³ grote ruimte is afgeschermd voor elektrische storingen en dient hoofdzakelijk voor de elektrostatische karakterisatie van textielmaterialen: beschermende kleding, kleding voor clean rooms, tapijten, coatings, …

Elektrostatische metingen

Sleeve to sleeve electric conductivity testing

Sleeve-to-Sleeve

  • oppervlakteweerstand
  • volumeweerstand
  • punt-tot-punt weerstand
  • aardweerstand
  • ontladingstijd
  • tijdsduur bij oplading door inductie
  • doeltreffendheid van de elektrostatische afscherming …

Normen

EN 1149-1

Protective clothing - Electrostatic properties - Part 1: Test method for measurement of surface resistivity

EN 1307

Textile floor coverings - Classification

EN 1815

Resilient and laminate floor coverings - Assessment of static electrical propensity

Verstuur uw proefstukken naar

Centexbel - Fysisch Lab
Rue du Travail 5
4460 Grâce-Hollogne
Belgium
+32 4 296 82 00
g-h@centexbel.be