Bio-gebaseerde materialen

Na bijna vier jaar project zijn wij erin geslaagd verschillende soorten biogebaseerde composieten te ontwikkelen met behulp van vier verschillende processen. Deze materialen worden verwerkt met soortgelijke technieken als conventionele composieten op fossiele basis, hun mechanische eigenschappen zijn veelbelovend en hun milieueffect op het mariene milieu is geringer dan dat van conventionele materialen.

Ontwikkeling van nieuwe anti-fouling biobased coatingmiddelen met commerciële toepassingen op zee én op het land.

Centexbel is bijzonder trots te kunnen melden dat zijn baanbrekende innovatie in bio-gebaseerde coatings en inkten de Techtextil Innovation Award 2022 heeft gewonnen in de categorie "nieuwe benaderingen van duurzaamheid & circulaire economie".

Oprichting van een competentieplatform voor de transitie van Waalse bedrijven naar milieuvriendelijke kleurstoffen voor textieltoepassingen

Ontwikkeling en verspreiding van de nodige kennis om landbouwresiduen van de vlasteelt effectief te gebruiken als versterkingsmateriaal in polyolefine- en PLA-kunststoffen.

Centexbel heeft octrooiaanvraag ingediend voor de ontwikkeling van een biogebaseerde textielcoating

CISUFLO aims to set up a systemic framework for circular and sustainable ‘floor coverings’ (carpets, resilient floor coverings and laminates) and to minimize the total environmental impact of the sector.

Ankerpeptiden ter verbetering van de hechting van water-gebaseerde coatings op polyolefinen (PO).

Boosting the circular use of bio-based packaging.

Biocomposieten hebben het voordeel heel licht te zijn. Helaas bemoeilijkt de grote variatie in vezeleigenschappen een robuust ontwerp en kan hun intrinsieke vochtgevoeligheid aanleiding geven tot vroegtijdige degradatie. Het BREPLA project heeft tot doel de materiaalkennis verder te ontwikkelen en te verspreiden die vereist is voor een succesvolle toepassing van biocomposieten in een groeiend aantal eindproducten.